SPELARBETYG: De var bäst i Sverige under VM

Nathalie Hagman. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

VM är över för Sverige och i vanlig ordning betygsätter Handbollskanalen de svenska spelarnas prestationer under VM. Betyget mäts i antalet hk-bollar där fem bollar är högsta betyg och en boll är lägsta.

Sverige tog sig till kvartsfinal i VM där Frankrike blev för svårt. Men vilka svenska spelare var egentligen bäst under VM?

Betygsskalan

5 – Världsklass
4 – Väldigt bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Kan bättre

Jamina Roberts
Var Sveriges bästa spelare i samtliga av de betydelsefulla matcherna. Roberts har aldrig varit så bra som hon är nu och heller aldrig betytt så mycket för landslaget som hon gör nu. Utöver allt det spelmässiga tillför Roberts en paramter som det sällan pratas om – vinnarskalle och ett jäkla driv.

Nathalie Hagman
Tillbaka på världstoppen. Förstaplatsen på högersex var förmodligen vigd åt Mathilda Lundstöm, men när Sävehofspelaren skadade sig var det fritt fram för Hagman. Och som 30-åringen tog chansen. Vi kan givetvis fokusera på att hon gjorde 19 mål två gånger under mästerskapet – men ännu viktigare är det faktum att Hagman presterade riktigt bra mot de bästa lagen.

Tomas Axnér
Förbundskaptenen har fått mycket ros under mästerskapet och med all rätt – det han har gjort med det här laget är verkligen imponerande. Samtidigt blev det inte mer än en kvartsfinal och det brukar vara där det slutar för Sverige. Å andra sidan hamnade laget på en brutalt tuff sida – men å andra sidan måste de bra lagen besegras för att det ska bli medalj. Aja, jag nöjer mig med att konstatera att Sverige har tagit enorma kliv med Axnér som ledare och så lär det fortsätta.

Emma Lindqvist
Otroligt nära en femma i betyg, men den svaga prestationen mot Frankrike drar ner Lindqvist ett hack. Fram till Frankrikematchen gjorde Lindqvist knappt ett fel och visade vilken otroligt värdefull spelare hon är för det här laget. Det här var Lindqvists fjärde mästerskap och det fjärde mästerskapet i rad där OV-produkten var en av Sveriges viktigaste och bästa spelare.

Olivia Mellegård
Det var inte ens säkert att Mellegård skulle bli uttagen till truppen, men det blev hon. Att hon varit knäskadad i över ett år syntes inte ens. Otroligt imponerande att så snabbt spela en så viktig roll för det här laget. Målet mot Norge kommer alltid att bli ihågkommet, men ännu vassare var hennes aggressiva försvarsspel.

Linn Blohm
Kanske inte fullt så vass som jag hade förväntat mig, men jag har kanske för höga krav på mittsexan. Blohm ska å andra sidan ha beröm för att hon var bäst i de stora matcherna och framförallt då mot Frankrike. Kan få ut ännu mer bakåt där samarbetet med Lagerquist fortfarande inte sitter till 100 procent.

Anna Lagerquist
Fortfarande världens bästa försvarsspelare, men känslan är att Axnér inte får ut max av sin försvarsstjärna, Sverige släppte trots allt in en hel del mål. Allt det går det givetvis inte att lasta Lagerquist för, men Sverige måste hitta ett bättre sätt att använda sig av Rostov-Don-spelaren.

Jessica Ryde
Sveriges klart bästa målvakt under VM, inget snack om saken. Kanske hade Ryde varit ännu bättre om hon hade fått en tydligare roll som förstemålvakt, samtidigt skiljer det inte mycket i kvalitet mellan henne och Bundsen. Men med det här mästerskapet bör Ryde ha tagit ett fast grepp om positionen som förstemålvakt i landslaget.

Elin Hansson
Fortsätter att prestera på den allra högsta nivån och gjorde det bra i de flesta av matcherna. Det blev mer tid på bänken mot slutet av mästerskapet efter att Mellegård kommit in och gjort det otroligt bra bakåt, men trots allt ett bra mästerskap av vänstersexan.

Clara Lerby
Det kan tyckas generöst att ge Lerby en trea eftersom hon endast spelade mot de svagare lagen, men det kan ju inte Lerby rå för. Gjorde det bra som debutant och var effektiv när hon väl fick lägen.

Jenny Carlson
Tuff start på mästerskapet där det syntes att Carlson inte är i 100 procent form efter skadan. Mot Rumänien var Carlson den stora ljusglimten och där visade hon att hon är mittnian som Axnér ska bygga kring framöver.

Daniela de Jong
Likt Lerby spelade de Jong ingenting i de stora matcherna, men gjorde det väldigt bra i matcherna innan dess. Borde defintivit vara aktuell för mer speltid i kommande mästerskap.

Johanna Bundsen
Bundsen kom aldrig riktigt in i mästerskapet. Målvakten var inte på något sätt dålig, men fick det aldrig riktigt att stämma fullt ut på det sätt som vi är vana vid att se.

Carin Strömberg
Lagkaptenen kom inte upp i samma nivå som hon hade under OS. Och det är kanske inte så konstigt – då kom Strömberg lite från ingenstans och nu var hon betydligt mer påpassad av motståndarna.

Nina Dano
Jag har skrivit det flera gånger om under VM, men det är värt att nämna igen: det finns en otroligt stor potential i Nina Dano. Det som måste slipas bort är de tekniska felen som fortfarande är på tok för många. Om Dano får ner antalet tekniska fel är det en världsspelare.

Spelade för kort tid för att bedömas

Martina Thörn, Evelina Eriksson, Vilma Matthijs Holmberg, Evelina Källhage, Melissa Petrén