EM är över för den här gången och Handbollskanalen har betygsatt de svenska spelarnas insatser sett över sex matcher. Betyget mäts i antalet hk-bollar där fem bollar är högsta betyg och en boll är lägsta.
Observera att det inom parantes står vad spelarna har fått för betyg i matcherna (med den första matchens siffra först).
Betygsskalan
5 – Världsklass
4 – Väldigt bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Kan bättre
Anna Lagerquist (3,3,4,4,2,4)
Rankades nyligen som världens tredje bästa försvarsspelare och under EM visade hon varför. Sveriges jämnaste spelare tillsammans med Blohm och de båda bildar världens bästa par på mittsex. I sista matchen mot Frankrike visade Lagerquist dessutom att hon är en skicklig offensiv spelare.
Jessica Ryde (3,2,4,4,2,3)
Rydes första mästerskap har varit ett riktigt fint sådant. Topparna kom mot Ryssland och Danmark då Ryde verkligen visade vilken högstanivå hon besitter. Eftersom Ryde endast är 26 år gammal kommer landslaget att ha stor nytta av henne under många år som kommer. En mycket stark trea – snudd på en fyra i betyg.
Linn Blohm (4,3,3,3,3,3)
Sveriges främsta offensiva spelare under de senaste åren var så även under EM, detta trots extremt tuff bevakning från motståndarlagen. Blohm har en otrolig förmåga att få tag i bollen och sedermera att få den i nät. Inte lika löjligt effektiv som under VM i Japan, men Blohm är fortfarande en av världens bästa på positionen.
Jamina Roberts (3,2,3,4,3,3)
Ett fenomen som har kommit tillbaka till handbollen otroligt fort efter barnafödande. Roberts är fortfarande en skicklig vänsternia och hon visar inga tecken på att tappa i kvalitet. Väldigt nära en fyra i betyg om man ser till förutsättningarna inför mästerskapet där det inte ens var säkert att hon skulle kunna vara med.
Emma Lindqvist (4,3,2,2,1,3)
Inledde otroligt bra mot Tjeckien där hon var Sveriges bästa spelare, men har sedan tappat en del i takt med att Sverige inte fått spelet att stämma på samma sätt. Men Lindqvist är fortfarande en otroligt nyttig spelare som går att använda överallt och som alltid gör sitt jobb.
Bella Gulldén (3,2,3,2,1,3)
Assistspelet håller fortfarande högsta klass och frågan är om det finns någon i världen som är bättre där än Gulldén. Men när det kommer till egna avslut och genombrott fick Gulldén det inte att stämma förrän i den sista matchen. Samtidigt gjorde som, som vanligt, flest poäng i det svenska laget. Kommer naturligtvis att saknas något enormt i det svenska landslaget nu när hon har slutat.
Tomas Axnér
Förbundskaptenen gjorde även han sitt första mästerskap och visst var det härligt med en frisk fläkt på tränarbänken. Claes Hellgren har flera gånger sagt i Viaplays sändningar att Axnér knappast är feg – det har kloke Hellgren inte fel i. Axnér har fått kritik för att han ändrat för mycket i laget, men hela tiden stått fast vid att han anser att Sverige har ett jämnt lag. När något inte har fungerat har han dessutom varit snabb på att göra förändringar. Men i slutändan är det resultat som räknas och hade Sverige tagit några fler poäng hade Axnérs betyg definitivt varit en fyra.
Emma Rask (2,2,3,4,1,2)
Även Rask är mästerskapsdebutant och hade förmodligen inte varit med i truppen om det inte vore för Olivia Mellegårds och Clara Lerbys skador. Men med tanke på hur Rask har levererat under mästerskapet har hon nu en mycket god möjlighet att behålla sin landslagsplats framöver. Bäst var hon mot Danmark där hon gjorde tre mål på tre skott och dessutom var nyttig i försvarsspelet.
Filippa Idéhn (2,3,-,-,1,2)
Visst har det gått att skönja att Idéhn inte spelat mycket matcher i höst i sitt klubblag. Högstanivån är fortfarande hög och det är möjligt att Idéhn har lidit av att Sverige inte har kontrat lika mycket under EM som man gjorde under Signells ledarskap (Idéhn har trots allt fantastiska utkast) men Ryde har varit bättre än den betydligt mer rutinerade Idéhn.
Mathilda Lundström (-,2,3,2,1,2)
Lundström har blandat och gett under mästerskapet, men känslan är ändå att hon anpassat sig mer och mer till landslagsnivån. Bakåt är hon riktigt bra och framåt har hon höjt sin effektivitet. Har gått om Hagman när det gäller flera delar av spelet och bör vara självskriven i en svensk landslagstrupp framöver. I försvarsspelet håller hon hög internationell klass som etta där hon inte är rädd att ta en smäll från ytternian och har snabba armar att fånga utspel med
Nathalie Hagman (3,-,-,1,2,2)
Har fått se sig omsprungen av Lundström på högerkanten, men Hagman har fortfarande gjort det okej under EM och framförallt bättre än i VM för ett år sedan. En modig spelare vars betydelse i gruppen förmodligen är rätt underskattad.
Kristin Thorleifsdottir (2,-,3,2,1,2)
Här har vi en spelare som verkligen har blandat och gett. Thorleifsdottir är ung och det var hennes första riktiga mästerskap, men skulle Sverige gått långt hade Thorleifsdottirs skytte behövt vara jämnare och bättre än det har varit. När hon är som bäst är hon otroligt bra – men lägstanivån med mängder av tekniska fel måste höjas några snäpp. Ett otroligt bra kroppsspråk som bådar gott inför framtiden.
Melissa Petrén (2,3,3,1,1,)
Fick ett litet genombrott i Japan för ett år sedan och har dominerat stort i den danska ligan under hösten, men i EM har Petrén inte fått det att stämma. Fingerskadan före EM ställde säkert till det för Petrén, som inte riktigt gått att känna igen. Samtidigt ska Petrén har cred för att hon tar ansvar och hela tiden vågar spela sitt spel.
Carin Strömberg (3,3,2,2,1,2)
Lagkaptenen var bra i de två första matcherna och är framförallt nyttig för hennes spel i fem mot sex. Efter det har Strömberg mattats lite, men har trots allt gjort sitt bästa mästerskap så här långt i karriären. Nära en trea i betyg.
Spelade för kort tid för att bedömas
Johanna Forsberg, Elin Hansson, Nina Dano