Slovenien har en fot i huvudrundan efter seger mot Angola

Tamara Mavsar, Slovenien. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

I dagens match mötte ett formstarkt Slovenien ett revanschsuget Angola. Men Slovenien var snäppet vassare och har efter dagens seger en fot i huvudrundan.

I torsdags förlorade afrikanska titelinnehavaren Angola mot de nuvarande olympiska mästarna och tvåan vid senaste världsmästerskapet, Frankrike, med udda målet. Slovenien slog däremot Island ganska övertygande och resultatet skrevs 30–24. I dag möttes lagen och viktiga poäng delades ut.

Den första halvleken kan beskrivas som en målsnål historia, då Slovenien ledde med 7–6 efter 20 minuter. Den första halvleken bestod av relativt mycket ofokus och slarv, både framåt och bakåt. Maja Vojnovič i Sloveniens kasse gjorde det svårt för Angola, med flertalet viktiga räddningar. Azenaide Danila José Carlos var skottvillig som vanligt, men utan lika stor framgång som mot Frankrike. Det var först i slutet av halvleken som Slovenien kunde dra ifrån och gick till pausvila med ledningen. Ana Abina var en av de bästa, om inte den bästa, spelaren under den första halvleken och stod för fyra mål.

Angola tog direkt kommandot och drog upp tempot i den andra halvleken och 14–11 blev snart 15–16. Azenaide Danila José Carlos fortsatte dundra in mål utifrån och Isabel Evelize Wangimba Guialo likaså, men Slovenien vägrade att släppa iväg Angola för långt. Efter drygt 20 minuter hade Slovenien kommit ikapp och förbi och ställningen var då 22–21. Slovenien utnyttjade att Angola hade tomt mål under sin utvisning och kunde dra ifrån ytterligare. När Valentina Tina Klemenčič satte dit 28–23, kunde Slovenien punktera matchen. Sloveniens seger innebär att de är garanterade en plats i huvudrundan.

VM, grupp D

Slutresultat: Slovenien–Angola 30–24 (14–11)