Skadeläget i svenska truppen: ”EM är över för hennes del”

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Igår var ingen rolig dag för svensk landslagshandboll. Utöver förlusten mot Montenegro så skadades Daniela Gustin i slutskedet av matchen med en misstänkt korsbandsskada. Även Sabina Jacobsens fortsatta deltagande i EM är ett frågetecken.

– Vi misstänker att det är en korsbandsskada på Gustin. Vi ska göra röntgen vid lunch och så får vi se vad resultaten säger. Men EM är definitivt över för hennes del, säger landslagsläkare Hampus Lüning under förmiddagens pressträff.

Korsbandsskador är en allt för vanligt förekommande skada inom idrotten och handbollen. Framförallt inom damidrotten. 2009 rapporterade Fotbollskanalen om att damfotbollsspelare löpte dubbelt så stor risk för korsbandsskador än herrfotbollsspelare.

– Det är tyvärr så med damspelare att de har en anatomisk förutsättning för korsbandsskador. Det har med bäckenet att göra framförallt som gör att man får en inåt-rotation i knäleden, vilket i sin tur leder till att man landar på ett speciellt sätt så har man ett ökad tendens till korsbandsskador, säger Hampus Lüning.

Även för Sveriges försvarsgeneral Sabina Jacobsen ser det inte ”ljust ut” med dennes spelchanser inför Frankrike-matchen även om landslaget inte vill utesluta Jacobsens chanser helt, rapporterar landslagsläkaren.

– Vad gäller Sabina så har hon känning i låret sedan tidigare. Hon var med i startuppställningen mot Montenegro och vi testade. Men så kände hon under uppvärmningen att hon inte kunde gå fullt så vi kom fram till att hon inte skulle spela för att inte dra upp skadan.

Vad är problemet?

– Man har olika muskler i låret och de ger olika riktningar och kraft åt olika håll. För Sabinas fall känner hon att det är en av de musklerna som ger kraft i sidled. Så då har vi valt att backa. Men vi får ta det dag för dag och match för match.

Och med Bella Gulldén? frågar Radiosportens Malin Rimfors.

– Med Bellas fot så är det väl enligt grundplanen. Hon har ont men hon har kunnat spela. Vi har tejpat foten och vi jobbar med smärtlindring, stretching och sjukgymnastik. Vi känner att vi har koll där.

– Sen har hon inte spelat så mycket handboll under hösten så det blir en slitning på kroppen och hon blir trött, säger Hampus Lüning.

Ett mer positivt besked i den svenska truppen är dock att Johanna Bundsen, som drabbades av en hjärnskakning inför EM, är helt bra och kan spela för fullt.

Har du som landslagsläkare fått en större mediaroll än du hade trott och hoppats?

– Ja, det får man väl säga. Det här är mitt sjätte mästerskap, jag har haft U20 förut, och det här är första gången jag får en fråga överhuvudtaget, förutom om en huvudskada i fotboll för fem år sedan.

Sverige sin avgörande match mot Frankrike imorgon (lördag) kl 15:00. Matchen visas på TV3 och Viaplay.