Sjukdom hotade karriären – nu är Carlson landslagsspelare

Jenny Carlson, tidigare i Lugi HF. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Jenny Carlson är 25 år gammal, men har redan hunnit med fler skade- och sjukdomsuppehåll än mängder av spelare har under en hel karriär. Utöver axel- och knäskador tvingades mittnian till en akut magoperation som gjort att hon nu spelar med stomipåse på magen. Läkare, tränare och andra har dömt ut henne – nu är Jenny Carlson uttagen i det svenska landslaget.
– När andra säger att det inte går blir det en morot att motbevisa, säger Jenny Carlson till Handbollskanalen.

Att redan ha tvingats gå igenom allt som Jenny Carlson gått igenom och varje gång kämpat sig tillbaka till spel är en bedrift i sig. Att 25-åringen nu nått en nivå där Tomas Axnér ringer och tar ut henne till landslaget gör naturligtvis hennes prestation ännu större. Motgångar har det verkligen varit längs resans gång.

– Min första riktiga skada fick jag i Kärra, då var det axeln som var problemet. Sista året i Kärra började jag att få problem med magen och då blev det min första vända på sjukhus. Efter studenten flyttade jag till Lugi och hela den sommaren var jag sjuk, så det var en tuff start i Lund, säger Jenny Carlson till Handbollskanalen.

Trots sjukdomen hann Jenny Carlson visa varför hon ansågs vara en av Sveriges mest lovande niometersspelare. Framförallt var det spelsinnet, passningarna och det fina skottet som utmärkte hennes spel. Men magproblemen ville inte ge med sig.

Tvingades till akut magoperation

– Magsjukdomen kommer i skov, så det var upp och ner hela tiden. Andra säsongen skadade jag dessutom ledbandet och korsbandet i knäet.

Efter fyra år i Lugi flyttade Carlson vidare till Danmark och närmare bestämt Ringköping. Problemen fortsatte och efter en magoperation blev följden att hon fick en stomipåse på magen.

– Jag spelade fyra matcher och efter det bestämde läkarna att jag behövde operera magen akut eftersom den var så pass dålig. Jag svarade inte på någon medicin och hade fått ett gäng biverkningar också.

Ett år senare flyttade mittnian vidare till Aalborg och då började hon att spela handboll igen efter magoperationen. Det blev succé i Aalborg och ytterligare ett steg upp på karriärstegen när TTH Holstebro lockade med ett kontrakt. Trots alla motgångar har Jenny Carlson aldrig funderat på att sluta med handbollen.

– Inte än, skrattar hon.

– Jag har alltid siktat på att ta mig tillbaka. Sen var det en helt annan sak att göra comeback efter magoperationen jämfört med axeln och knäet. Man får ett annat perspektiv på vad handboll är.

Hur menar du då?

– Korsbandsskada är ändå en ”vanlig” skada som alla vet att det tar nio-tolv månader att ta sig tillbaka ifrån. Med magen är det så mycket mer osäkert eftersom du är svag i magen men också i hela kroppen. Det är inte ”bara” knäet på det sättet.

25-åringen berättar att det fanns folk som inte trodde att hon skulle kunna fortsätta sin elitsatsning.

– Jag har stött på en och annan som inte trott att jag skulle kunna ta mig tillbaka. Både vad gäller tränare, lag och läkare.

Har det motiverat dig extra att ta dig tillbaka?

– Jag har alltid velat ta mig tillbaka och visa att det går att göra det. Sen är det väldigt få som har stomi som vågar testa på vissa saker. Men jag testar gärna fram till att någon säger att jag inte ska göra det. Det var ingen läkare som sa att det inte skulle gå, de sa mer att de inte visste om det skulle gå.

– Det lilla ordvalet räckte för mig. När andra säger att det inte går blir det en morot att motbevisa.

Kallades för ”den nya Bella Gulldén”

Motbevisa har Jenny Carlson verkligen gjort. Nu är 25-åringen uttagen i truppen som ska ta Sverige till OS i Tokyo.

– Tomas ringde mig och berättade fyra dagar innan det blev officiellt. Han tyckte att jag hade gjort det bra i år och att han därför skulle ta ut mig. Jag blev självklart jätteglad och stolt. Det är kul att all tid jag lagt ner har lönat sig.

När Jenny Carlson värvades till Lugi gav klubbens dåvarande tränare Dragan Brljevic henne epitetet ”den nya Bella Gulldén”. Sveriges största handbollsstjärna har som bekant slutat i landslaget – nu är Jenny Carlson uttagen.

– Jag kommer ihåg när Dragan slängde sig med det uttrycket. Nu blev det ett kul sammanträffade att jag kommer in när Bella valde att sluta. Men det vore dumt att säga att jag ska ta hennes plats. Jag är en i laget och ska göra min grej, säger hon.

Det är lätt att förstå varför Brljevic sa vad han sa. Det finns nämligen flera likheter i deras spel, framförallt spelförståelsen.

– Jag är rätt lik som spelare nu jämfört med hur jag var när jag lämnade Lugi. Men jag har fått lite mer lugn i mitt spel, det finns lite mer eftertanke.

Mittnian är otroligt ödmjuk, men ber heller inte om ursäkt för att hon har blivit uttagen. På frågan om hon tror att det blir någon speltid mot Spanien och Argentina svarar hon så här:

– Jag är medveten att jag är en av de nya, men jag ser mig som en i laget och är inte bara här för att se och lära.

Sverige–Spanien har avkast 21:00 imorgon och sänds på Kanal 5 och Discovery+.