Sivertsson om regeländringarna

Thomas Sivertsson (till höger) under en landskamp Foto: Viktor Ljungström viktorljungstrom.se

I dagarna tillkännagav IHF att till damernas världsmästerskap kommer det tillkomma fyra stycken regeländringar. Eftersom handbollssverige har reagerat rätt kraftigt på detta har vi bestämt oss för att kontakta damlandslagets förbundskapten Thomas Sivertsson för att se vad han tycker om det eftersom det är hans landslag som påverkas först.

Hej Thomas! Vad tycker du om de nya reglerna, och kanske framförallt den regeln som påverkar målvaktsbytet.

Hej, angående spelet 7 mot 6 beror det på förstås hur många lag som vill tillämpa det.

Men blir framtiden att alla lag kommer att spela 7 mot 6 så blir förstås handbollen annorlunda.

Det blir som om man tänker att hela matchen består av 6-5-spel som är lite mer annorlunda än vanligt 6 mot 6 spel.
I 6 mot 5 är spelet lite lugnare, mer taktiskt för att hitta spelövertaget för att få ett friläge.
I 6 mot 6 letar man efter samarbetet i 2 mot 2 spel eller att vinna i tuffa 1 mot 1 dueller för att sen komma i spelövertag som ger ett läge.

Kommer 6 mot 6 momentet att försvinna i framtidens handboll så tror jag mycket av handbollens charm kommer att försvinna med tuffa starka individuella prestationer.
Jag tror att risken är att spelet blir långsammare och mer taktsikt. Jag tror att publiken kommer att tycka det är tråkigare.

Jag tycker att regeln är onödig då det redan finns möjlighet att spela med målvakt med väst och på så sätt riskera lite mer.

Men det kan också bli att inga lag kommer att använda det för att man tycker det är för stor risk att släppa in lätta mål.

Det ger också förstås utmaningar att utveckla ett försvarspel i 6 mot 7. På samma sätt behöver vi träna in trygga kombinationer i 7 mot 6 och ett försvar i returlöpet om man inte hinner byta in målvakten. Så vi hade såklart varit tacksamma om regeländringen hade kommit lite tidigare.

Vi tackar Thomas för detta och önskar lycka till med de nya taktiska förändringarna med sitt landslag inför VM.

Om ni vill läsa mer om regeländringarna finns det här