Serbien vände och vann komfortabelt mot Polen

Jovana Stoiljkovic. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Försnacket i Grupp A har mest handlat om hur jämn den kommer att bli. Matchen mellan Polen och Serbien började med att följa det manuset. Sen vred serberna upp hastigheten samtidigt som Polens offensiv körde fast. Serbien vann öppningsmatchen med 33-26 (13-14).

Serbien, som ändå stod i knappt favoritskap inför matchen, såg farligast ut från start. Med kantväxlar, japaner och rörlighet var det högre svårighetsgrad i deras offensiv än i Polens dito. Men det var Polen som tog ledningen.

Efter 12 minuter satte polackerna dit 7-4 då Serbien kastat bort många bollar. Mycket av Polens anfallsspel i början gick ut på att kontra och skjuta utifrån, långt utifrån, ofta genom storspelaren Karlona Kudlacz-Gloc på vänsternio, trots att Serbien gick ut högt med en stötande försvarare.

Serbiens tränare Ljubomir Obradovic tog sen en time out vid underläge 6-8 och satte in båda sina stjärnlinjer, Pop-Lacic och Cjivic, samtidigt. Det gav effekt genom att trycka ner Polens redan låga försvar och gav utrymme till serbiska skyttarna. Serbien gick upp i ledning för första gången i matchen till 9-8.

Serbien övergav snart två-linje-taktiken och Polen började istället istället att få igång sitt kantspel. Där var det urmodern på vänsterkanten, Kinga Grzyb, som satte ledningsmålet till Polen i halvtid, 14-13.

Den andra halvleken började med en rejäl pust tornadohandboll. Det är snabbt avslut och kontringar fram och tillbaka från båda lagen, där båda lagen gjorde mål, men Serbien gjorde fler. Framförallt genom högersexan Katarina Krpez-Slezak som satte dit 22-19.

Serbien backade ned på 6-0-försvar i andra halvlek, vilket visade sig effektivt. Den polska offensiven blev fantasilös och bestod mest av enkla skottförsök utifrån. Samtidigt fortsatte Serbien att rinna igenom framåt och hade till och med råd att vila spelare som Pop-Lazic och storstjärnan Andrea Lekic.

Serbien höll ifrån Polen med storasyster-armen resten av halvleken och vann komfortabelt med 33-26. Men trots att de vilade många spelare fick andra, som Krpez-Slezak (matchens lirare) och Jelena Lavko, ändå matchas hårt tiden ut. Något som kan gynna Sverige i nästa match.

För tillfället är dock Serbien störst i Grupp A.

Matchens målskyttar från EHF Euro 2018