Sensationen Kroatien knep EM-bronset

Katarina Jezic, Kroatien. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Vilket mästerskap Kroatien har gjort. Efter seger mot Danmark i eftermiddagens match står det klart att nationen har spelat hem ett EM-brons – landets första medalj någonsin på damsidan.

Kroatien inledde mästerskapet som kraftigt nederlagstippat – till och med som ett av de lägst rankade lagen. Men Kroatien fick det att stämma från första början och har radat upp segrar – även om de inte hade någon riktig chans mot Frankrike i semifinalen.

Framförallt är det försvars- och målvaktsspelet som har imponerat och så var det verkligen mot Danmark. Danskorna hade otroligt svårt att få hål på det kroatiska försvaret och i mål stod Tea Pijevic och visade att hon har varit en av mästerskapets bästa målvakter. Ställningen i paus var dock 11–11 eftersom även Sandra Toft gjorde det bra i mål.

Men i den andra halvleken fick inte Toft tag på bollarna och när Danmark dessutom inte lyckades göra mål under i stort sett hela andra halvlek (de gick 18 minuter utan att göra mål) var det klappat och klart för detta fantastiska kroatiska lag.

Tea Pijevic var bättre än båda danska målvakterna, Katarina Jezic var säkerheten själv från linjen och i försvaret styrde Camila Micijevic och Ana Debelic med den äran.

Kroatien vann bronsmatchen med 25–19 och har därmed spelat hem nationens första EM-medalj någonsin på damsidan.