Senegal förstärker landslaget – Cissé byter landslagströja

Gnonsiane Niombla, Koumba Cissé, Nely Carlo Alberto. Foto: By Wenflou (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Vi har en damnation på stark uppsegling i form av Senegal som nu laddar för Afrikanska mästerskapen 2018 med en rejäl satsning, det rapporterar Sport Senegal.

Senegal har en silvermedalj från Afrikanska mästerskapen 1974 som främsta merit på damsidan. Nu kan det västafrikanska landet vara på väg mot en ny framgångsrik era tack vare en stor satsning på damlandslaget.

I januari rapporterade L’Equipe att de återigen säkrat topptränaren Fréderic Bougeant som förbundskapten. Han ledde dem under Afrikanska mästerskapen 2016 där Senegal kvalificerade sig till final men senare blev diskade då Doungou Camara inte var spelklar. Bougeant är ett aktat namn med förflutet i Fleury Loiret och som numera tränar ryska Rostov-Don. I sommar skiftar han till Nantes Loire Atlantique i Frankrike.

Nu meddelar också handbollsförbundets ordförande Seydou Diouf att landslaget förstärks av två spelare från franska ligan, skriver Sport Senegal. Det handlar om högernian Koumba Cissé och en icke namngiven mittsexa.

Koumba Cissé är ett riktigt tungt tillskott. 26-åringen blev fransk mästare med Metz 2011 och har cupguld med Metz (2011) samt Fleury Loiret (2014). Hon har förutom dessa klubbar spelat för Le Havre, Chambray och nuvarande HBCSA Porte du Hainaut. Hon har spelat 19 A-landskamper för Frankrike, gjort 22 mål och var med senast i EM 2014.

Även en mittsexa som alltså inte namnges men som också uppges ha spelat för ett franskt landslag ska alltså välja Senegal. Hon sägs även ha rötter i Kamerun men enligt Diouf ska hon ha valt Senegal på grund av den seriösa satsningen som nationen gör.

Den 19-25 mars åker de på träningsläger i Frankrike där de spelar tre träningsmatcher:

21 mars: Nantes U21 i Chalonnes-sur-Loire
22 mars: Rennes i Redon
24 mars: Nantes i Nantes

I juni planerar Senegal också att åka till Sydkorea på ytterligare ett läger som uppladdning inför Afrikanska mästerskapen som spelas i Brazzaville i december.

LÄNK: Frédéric Bougeant redevient sélectionneur de l’équipe féminine du Sénégal

LÄNK: Seydou Diouf, président de la Fédération sénégalaise de Handball : « Je vais être candidat à ma succession pour… »