Så går det för Sverige i VM – enligt SHE-tränarnas tips

Christer Karlsson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

VM närmar sig – på lördag är det premiärdags för Sverige. Handbollskanalen bad tränarna i SHE att tippa slutvinnare och hur det går för Sverige. 

Frågorna Handbollskanalen ställde till SHE-tränarna var:

Hur går det för Sverige i VM? 
Vilken nation vinner VM och varför?

Christer ”CK” Karlsson, BK Heid: 

Jag svarar på fråga 1 och 2 samtidigt. Sverige vinner guld!

Det känns som att truppen innehåller det som behövs i form av rutin, ungdomlig entusiasm, skytte, spelförståelse och inte minst viktigt försvarsspel även om Sabbe saknas. Även om Sverige saknar nån spelare så gör även andra nationer det. Norge bla klart försvagat!

Nej, Sigge levererar å guld glimmar gott i Japan.

Mats Kardell, Skuru IK: 

Ryssland vinner för de har det bästa laget nu när Norge är skadedrabbat. Frankrike största utmanaren tror jag.

Sverige går till mellanrundan men missar tyvärr semifinalspel med minsta möjliga marginal.

Ola Månsson, H65 Höör:

Frankrike vinner.

Sverige blir 4a.

Rasmus Poulsen, Skövde HF:

Jag tror att Frankrike går hela vägen igen. De har en stabil trupp som vet vad som krävs för att prestera i mästerskap.

Sverige blir åtminstone topp 8, men jag tror på goda chanser till en semifinal där allt kan hända.

Pontus Ward Wiklund, Kungälvs HK:

Jättesvårt att tippa vinnare i ett mästerskap, så mycket som kan hända. Jag tippar Ryssland som vinnare, detta för att de ligger på en bra lottning och tror att med ny tränare kan få ut lite extra av spelarna i mästerskapet. 

Det första gruppspelet blir avgörande för Sverige, lyckas man komma 1–2 i gruppen så har man bra förutsättningar. Kommer man 3 så tror jag att det är kört för placering topp 6-7 som gör att man får kvala till OS. Hoppas såklart på en bra prestation men svårt att säga en placering på förhand.

Kenneth Andersson, Lugi:

Jag har bollat lite med Alice Jacobsen. Vi kom fram till att Frankrike vinner för de är mest fysiska och har bäst försvarsspel. Sverige blir 4a!

Frenne Båverud, VästeråsIrsta HF:

Jag tror på Frankrike mot Holland i final där fransyskorna även detta mästerskap får ställa sig högst på pallen. Handlar mer om att övriga länder inte känns farliga och breda nog att hota dem över en hel turnering. Dock tror och hoppas jag att det blir annat till nästa års OS.

Sverige tar sig vidare från gruppen som delad etta efter ett kryss mot Ryssland. Slåss sedan hela vägen om semifinalplats mot de östeuropeiska lagen i mellanrundan. Oavsett om vi lyckas tror jag att det blir för tufft i en ev semifinal. Lärdomarna inför nästa års OS blir värdefulla och där tror jag Sverige kan hota ”favoriterna” än mer.

Tomas Bredenfeldt, Önnereds HK:

Jag tror på Ryssland före Holland. Rysslands coach är bättre och så har de världens bästa H9.

Sverige blir 6a inte för att de går dåligt utan för att de andra nationerna blivit bättre.

Rasmus Overby, IK Sävehof:

De har en bra blandning av individualister och ett bra kollektivt spel med en erfaren tränare i Olivier Krumbholz. Deras kontinuitet och  spetskompetens, speciellt i man/man-spelet blir nyckeln till att vinna VM.

Sverige kommer bli 2:a i gruppen efter Ryssland. I mellanrundan kommer de att få det svårt mot Ungern och Montenegro och därför vill jag gissa på att de blir 3:a eller 4:a i mellanrundan.

Magnus Frisk, Skara HF

Sverige är min vinnare. Inte så konstigt eftersom jag är svensk. Sverige har en perfekt lottning och kan samtidigt ha rollen som ”dark horse” hela resan. I alla mästerskap finns lag som kommer in i ”vinnarzonen” och Sverige kommer vara det laget i Japan. Bra taktiska förberedelser toppat med bra målvaktsspel, effektiva offensiva omställningar och individuellt mod leder det till minst medalj och sannolikt sensationellt guld. 

Om Sverige torskar semifinalen är min förhoppning att PJ:s Montenegro istället segrar. Idrott o handboll handlar om hjärta o därför är Sverige o Montenegro mina favoriter. Utmanare är främst Frankrike o Ryssland. 

Tobias Pettersson (Boden Handboll) och Vaggo Schjölin (GT Söder) har inte ställt upp på Handbollskanalens enkät.