Ryu bar Sydkorea till guld efter förlängningsdrama

Eun-hee Ryu. Foto: AHF

Sydkorea har storstjärnan Eun-hee Ryu att tacka för sitt 16:e guld i Asiatiska mästerskapen. Lagkaptenen visade pur klass och stod för 19 mål och 4 målgivande passningar i Sydkoreas mäktiga finalvändning. Men det såg länge mörkt ut för storfavoriten som slagit Japan i de fyra senaste finalerna.

Ett nästan chockat Korea hängde inte med när Japan rivstartade finalen i de Asiatiska mästerskapen. Anförda av en omutbar Atsuko Baba i målet kunde Japan gå ifrån till 7–2 efter tio spelade minuter och tvingade Sydkoreas danska förbundskapten Kim Rasmusen till en tidig time-out. Någon bättring blev det dock inte. Spelmotorn Migyeong Lee, som varit lysande så långt i turneringen, hade en svag start på matchen och stod för en handfull tekniska fel och missade lägen som Japan kapitaliserade på i form av kontringar. Baba i den japanska kassen blev ett riktigt spöke för de koreanska skyttarna och målvakten avslutade halvleken på 58% i räddningar.

Under långa perioder av den första halvleken var det Japan mot Eun-hee Ryu, till vardags i ungerska toppklubben Györi, och storstjärnan gjorde åtta av lagets totalt tio mål. Den makalösa individuella prestationen till trots såg det i paus ut som att Japan gick mot sitt första guld i Asiatiska mästerskapen sedan 2004. Halvtidsresultatet skrevs till 16–10 och den japanska finalförbannelsen tycktes upphävd.

Men Sydkorea ville annat och även den andra halvleken startade i ett rasande tempo. Lee hade fått ordning på grejerna och visade återigen vilken skicklig spelare hon är genom två snabba mål och ett par målgivande passningar. Tack vare ett noggrannare anfallsspel som förhindrade Japan från att ställa om kunde Korea äta sig tillbaka in i matchen. Efter 13 spelade minuter av den andra halvleken hade Japans sjumålsledning krympt till ett endaste mål. Baba, som stundtals stod på huvudet i den första halvleken, hade en riktigt tung andra halva och lyckades endast få till en räddning, vilket också bidrog till att kontringsspelet blev lidande.

Japans lagkapten Natsuki Aizawa, som blev vald till bästa mittnia i turneringen, gjorde så gott hon kunde för att få fart på sitt Japan igen. Från mitten av den andra halvleken och ut bytte lagen mål med varandra och hade det inte varit för inhoppande målvakten Sara Oh och hennes 38 % i den koreanska buren kunde matchen mycket väl slutat annorlunda.

Slutet skulle bli olidligt spännande. Med 24 sekunder kvar kunde superstjärnan Ryu stänka dit sitt 16:e mål i matchen och kvittera till 27–27. Japan fick ett sista anfall under ordinarie tid men kunde inte ta till vara på det och matchen gick till förlängning. Väl där var det firma Lee och Ryu Sydkorea lutade sig mot och duon stod för sex av lagets mål i förlängningen som till slut vanns med 2–7.

Slutresultatet skrevs till 29–34 och Korea kunde därmed inkassera sitt 16:e guld i Asiatiska mästerskapen. Man står nu som mästare för sjätte gången i rad efter vad som var den jämnaste finalen sedan man föll mot Kazakstan 2010 (33-32).

Förbundskapten Rasmusen kan tacka sin rutinerade högernia Ryu, som stod för en sällan skådad finalinsats med 19 mål och 4 assist, för guldet. Sådana hårresande prestationer är dansken dock van vid, han var nämligen tränare för Bucuresti när Bella Gulldén gjorde 15 mål i Champions League-finalen 2015.

Japan visade stundvis upp bländande spel och den dynamiska duon Aizawa och Sasaki kan gå från finalförlusten med huvudena högt och ska bli spännande att se mot tuffare motstånd i nästa års världsmästerskap. Kommer Baba upp i samma nivå som hon höll i den första halvleken och storskytten på högernio, Kaho Nakayama, kan visa samma klass som i semifinalen finns det anledning nog att höja ett varningens finger för Japan i VM. Kvicksilvret Saki Hattori visade redan under förra mästerskapet att hon är säkerheten själv från sin högerkant och verkar inte ha blivit sämre sedan dess.

Dagens svaga första halvlek till trots kan Sydkorea med sitt okonventionellt snabba passningsspel och kvicka omställningar mycket väl bli en obehaglig överraskning för många länder i nästa års världsmästerskap. 2003 lyckades landet knipa ett brons och nästa år hoppas man kunna utmana om pallplatserna på 20-årsjubileumet av sin senaste VM-triumf.

Med en intressant blandning av fart, skytte och spelintelligens på niometer och en stabil målvaktsduo finns alla möjligheter för en koreansk skräll. Nyckeln ligger hos playmakern Lee som med sina rappa stegisättningar och avstämda skott kommer orsaka stort obehag för många nationer. Lyckas Györispelaren Ryu prestera på samma makalösa nivå som i dagens final är en VM-semifinal långt ifrån en omöjlighet för detta Sydkorea.

Japan-Sydkorea 29–34 efter förlängning, (27–27) (16–10)

Bästa målskyttar:
Eun-hee Ryu (KOR) 19
Migyeong Lee (KOR) 9
Haruno Sasaki (JPN) 7

Slutställning Asiatiska mästerskapen 2022

1. Sydkorea
2. Japan
3. Kina
4. Iran
5. Kazakstan
6. Indien
7. Thailand
8. Uzbekistan
9. Hong Kong
10. Australien

Lag 1-5 klara för VM 2023 i Sverige, Danmark, Norge. Eftersom Australien inte klarade av att placera sig på topp 6 kommer Oceaniens plats tilldelas ett wildcard.

Reporter på plats i Seoul: Dino Osman