Rydes gäng vidare till VM-semifinal

Rumäniens rutinerade keeper - Paula Ungareanu. Foto: IHF

Det blev en överraskningarnas kväll, när VM-semifinalerna avgjordes på onsdagen (16/12). Roligast sett med svenska ögon är förstås att Tomas Ryde lyckats föra sitt Rumänien vidare efter en rysare mot hemmanationen Danmark.

Danmark – Rumänien 30-31 (27-27, 10-13)

En första halvlek där Rumänien förde kampen och ledde med tre mål i halvtid (13-10). Världens just nu bästa handbollsspelare Cristina Neagu (V9) hade gjort halvlekens tre sista mål, när danskorna trodde sig ha kommit ifatt. Totalt sex mål i den första halvleken från Neagu.

I den andra fortsatte Rumänien att dominera, men danskorna hängde på och lagkapten Line Jørgensen gjorde 27-27 med 17 sekunder kvar. Ordinarie tid slutade med att domarna (systrarna Bonaventura) dömde straff, men inhoppande Rikke Poulsen räddade.

Lagen följdes åt i förlängningen inför 12 500 som stod upp och gjorde allt vad de kunde för att få sina rödvita tjejer till en VM-semifinal. Men Rumäniens rutinerade högersexa Adriana Nechita gjorde det sista målet (31-30, 69.59) = VM-semifinaldrömmen krossades för Danmark.

OBS! Cristina Neagu gjorde nästan hälften av Rumäniens mål, trots punktmarkering i andra halvlek och i förlängningen. Totalt 15 må blev det i matchen.

Värt att notera: I samband med Rumäniens landskamp mot Sverige innan mästerskapet berättade Tomas Ryde bland annat att flera av spelarna i Baia Mare inte fått ut sina löner på ett par månader.

Nederländerna – Frankrike 28-25 (15-12)

Planens tre dominanter var Nederländernas målvakt Tess Wester (48%), Estavana Polman (10 mål) samt Frankrikes Alison Pineau (8 mål).

Nederländerna hade en växel till att lägga i när det behövdes. En match som verkligen var en fröjd att följa i sextio minuter.

Polen – Ryssland 21-20 (11-9)

För andra gången i rad är Polen i en VM-semifinal. Detta efter att återigen ha överraskat och slagit ut en av förhandsfavoriterna. Först var det Ungerns som fick gummiarm (åttondelen). Den här gången var det Ryssland som föll ihop som ett korthus de sista tio minuterna.

Polen förde matchen i trettiosju minuter (15-12, 37.15). Sex minuter senare ledde ryskorna med 17-15 (43.11). Men sen klev nerverna in i matchen och med ett smart försvarsspel och målvaktsbyte till Weronika Gawlik lyckades polskorna komma tillbaka och vinna med uddamålet.

Polens danske förbundskaptenen Kim Rasmussen fick extra stöd av både publiken och familjen, som fanns på plats.

Norge – Montenegro 26-25 (13-11)

Det var Norges rutinerade spelare Heidi Løke och Camilla Herrem, som behöll kylan när matchen skulle avgöras. Herrem var säkerheten själv från sin vänsternioposition och satte fem av fem. Norges bästa målskytt blev Nora Mørk (8 mål), som montenegrinskorna hade svårt att få styr på.

VM-semifinaler (18/12)

Nederländerna – Polen: Den 11 december vann Nederländerna med 11 mål över Polen (31-20 (14-9)) i gruppspelet (B). Men sedan dess har Kim Rasmussens trupper spelat upp sig rejält. Hemmapubliken kommer att heja på dansken och hans trupp – vem tjänar mest på det?

Norge – Rumänien: Oddsen ligger förstås på seger för Norge, men kanske kan Tomas Ryde och hans team överraska ännu en gång? Först slog de ut Brasilien, sedan Danmark och nu Norge?

Värt att notera: Norge har en stor, högljudd supporterskara på plats och större delen av nationen kommer att sitta framför TV-apparaterna. Det är samma fenomen som när Ingemar Stenmark härjade i skidbackarna sägs det.

Matcherna startar 18.00 resp 20.45 och sänds i kanal 9.