Resa: VM i Danmark med barnen

Familjen Erixon från Rättvik bilade ner till Danmark och upplevde VM på plats, här på Handbollskanalen delar de med sig av sin resa.

Ett underbart handbollsreportage bjuder familjen Erixon på. Det var pappa Stefan, mamma Karin och så döttrarna Emmy och Nellie som åkte ner från Dalarna till Danmark för att uppleva VM på plats. Här är deras berättelse som vi hoppas kan inspirera fler att åka på handbollsmästerskap.

”Det hela började när det var dubbellandskamp på Hovet där Damerna säkrade sitt VM-spel i Danmark 2015. Planerna började direkt i smyg hem i bilen att vi skulle åka till Danmark.

När det var biljettsläpp i augusti satt jag (pappa Stefan) med datorn och räknade ner minuterna, lyckades få tag på 4 biljetter till de 3 första matcherna. Bokade direkt ett hus i Karrebæksminde som ligger ca 1 mil från Næstved där Sverige skulle spela sina gruppspelsmatcher.

De blev en lång väntan på resan ner till Danmark. Våran äldsta dotter Emmy 14 år visste ingenting om att vi bokat in VM så det var ett väldigt hyschande hemma om resan. Emmy lirar själv handboll i Borlänge HK:s B-flickor -01 som bla spelar USM. Veckan innan det var dags att åka berättade vi för Emmy att vi skulle ner till Danmark på VM, för att hon skulle kunna ordna ledighet från skolan.

Fredag kväll 4/12 rullade vi bilen från Rättvik i Dalarna ner mot Danmark, vi hade lite drygt 85 mil framför oss. Några stopp på vägen ner för att vila och sträcka på benen behövdes, det blåste väldigt mycket och de varnade på radio om orkanvindar och nedfallna träd. Det låg nedfallna träd lite överallt så vi fick åka lite slalom på de mindre vägarna, men det gick bra.

Vi anlände Malmö tidigt på lördag morgon och hittade oss en Ica Maxi där vi handlade på oss mat och förnödenheter som vi kunde tillaga i huset under vistelsen. Vi rullade över Öresundsbron och det var första gången för hela familjen som vi besökte Danmark. Det var en rejäl skillnad på naturen mellan Dalarna och Danmark, hemma i Rättvik där är de skog var man än vänder sig medans Danmark bjuder på stora öppna fält med jättefina gårdar och hus.

Väl framme vid huset blev de inte alls som vi tänkt oss. Iskallt inne i huset och inget varmvatten påslaget och helt ostädat, så det var bara att städa, höja alla elementen till max och slå på varmvattenberedaren. Jag och fru Karin tog oss en liten powernap efter nattens körning medans storasyster Emmy tog lillsyrran Nellie 4 år och kikade på film.

Vilade i 2 timmar och studsa sen upp för att ordna med mat innan vi skulle åka in till Næstved och kika Sverige-Angola. Vi rullade in till arenan där vi kikade runt och shoppade lite Sverigeprylar att ha med på läktaren för att heja fram våra svenska tjejer.

Vi stod nere vid planen och kikade på Sveriges uppvärmning och det var häftigt att få komma dem så nära, man kunde verkligen höra klistret i händerna och hur de peppade varandra, det verkligen lyste av stolthet hos tjejerna. Matchen var väl kanske inte så spännande men de blev vinst!! 37-23, den som imponera mest var målvakten Filippa med 8 assist, hennes utkast var i princip 100 %. Efter matchen var det direkt hem till stugan och sängen!!

DSC_1189IMG_20151205_191945DSC_1147

Vaknade upp i ett blåsigt Karrebæksminde och match dag igen!! Vi tog det lite lugnt hemma innan vi åkte in till arenan för att kika på de andra matcherna i grupp B. Nellie blev favorit hos många svenskar på plats då hon hade Sverige flagga svept runtom sig och en Sverige mössa med hår, flera ville ta kort på henne som hon gladeligen ställde upp på.

Vi kikade på Sveriges uppvärmning nere vid planen och när tjejerna värmt klart ger de bort sina uppvärmningströjor till publiken och då kom Emmys storfavorit i laget Linnea Torstenson med sin tröja och gav den till henne, lyckan var total!! Tröjan va signerad av #17 Torstenson och tryckt med EM-loggan för turneringen i Sverige 2016.

Match mot Polen väntades och de blev onödigt jämt 31-30 till svensk favör, flera av våra vänner såg oss på TV flertal gånger under matchen. Vi stannade efter matchen för att försöka få autografer av tjejerna.

Vi hade en Sverige-flagga som vi tog med ner till planen där laget hade börjat varva ner och jogga lätt. Målvakten Filipa kom fram och skrev på flaggan till barnens glädje, vi gick sedan runt planen för att gå till en läktare där flertal av spelarna satt och pratade med släkt och vänner. Vi fick massor med autografer och en liten pratstund med #5 Loui Sand som tackade oss för stödet och tyckte det var kul att vi var på plats! Alla tjejer i laget var väldigt snälla trevliga.

DSC_1164DSC_1165DSC_1166

Måndag och spellediga så vi intog frukosten och idag bjöd vädret för första gången på solsken utan orkanvindar så vi tog bilen ner till den lilla hamnen för att promenera runt och kika, supermysigt ställe som vi kan tänka oss att besöka igen på sommaren. De svenska handbollstjejerna hade sitt hotell där vid hamnen så vi såg flera utav spelarna som va ute och blev intervjuade eller fotograferade av svensk media, dessvärre va vi lite för blyga för att hälsa på dom och få oss ett snack.

DSC_1168

Måndagen blev lugnt men med ett besök av centrum i Næstved, mysigt liten perfekt stad på ca 40 000 invånare.

Tisdag och den tuffa gruppspelsmatchen mot Holland!! Vi var verkligen tokladdade för dagens match och efter frukost åkte jag in med barnen till ett köpcentrum för att inhandla ansiktsfärg så vi verkligen kunde lysa upp på matchen senare. Vi åkte in tidigt till arenan för att kika lite på de andra matcherna och hänga inne i Fan Zone där det var lite tävlingar barer mm. Vår 4-åriga dotter tyckte det var det roligaste i arenan att springa runt och kasta handbollar och leka lite.

Som vanligt stod vi nere vid planen vid uppvärmning och ”Bildbyrån” kom och ville fota oss, självklart ställde vi upp, bilden hamnade sedan på Handbollslandslagets Facebook-sida. Uppvärmningen va klar och Jenny Ahlm kom springandes till oss med sin uppvärmningströja till våran lycka så klart. Emmy toknöjd med att ha fått 2 tröjor från tjejerna. Matchen: japp 28-28 efter det att våran favorit Linnea Torstensson klev fram och styrde till matchen.

nellie2

Detta var våran sista match innan hemresan på onsdag morgon, hemresan skulle gå via Ullared hem och Gekås till fru och barnens glädje! Julklappar inhandlades och alla va nöjda. Vi var återigen hemma i Rättvik natten till torsdag.

Resan och VM har varit helt underbart och vi hoppas nu att vi kan hänga med på EM hemma i Sverige 2016.

MVH
Stefan Erixon
Karin Erixon
Emmy Erixon
Nellie Erixon”
Har du också gjort en handbollsresa du vill berätta om? Hör av dig till oss på Handbollskanalen!