Melissa Petrén hade ett otroligt fint 2019 med genombrott i såväl danska ligan som i landslaget. Framgångarna fortsatte under 2020, men i slutet av september bröt Petrén ett finger och efter det har 26-åringen haft det stundtals motigt. När landslaget nu har samlats inför VM-playoff är det med en Petrén i gammalt gott slag på plats.
– Det har känts bättre och bättre de senaste matcherna. Jag har hittat tillbaka till mig själv och så som jag vill spela, säger Melissa Petrén till Handbollskanalen.
Bättre och bättre alltså för Petrén, men för klubblaget Horsens ser det tungt ut. Laget kvalar för att hålla sig kvar, men ligger sist i gruppen och behöver avsluta starkt för att undvika nedflyttning. Landslagsuppehållet kom därför som ett välbehövligt miljöombyte för 26-åringen.
– Det är så klart lite speciellt att vara här när det är så mycket som står på spel i klubblaget. Men det är alltid kul att vara med landslaget och det är inte svårt att ställa om.
Horsens presterade hyfsat stabilt under förra säsongen, men i år har klubben haft det betydligt tuffare. Två omgångar återstår av säsongen och laget behöver hitta någon form av stabilitet för att överleva.
– Vi har inte riktigt hittat någon kontinuitet och trygghet under säsongen. Vi spelade bra i 50 minuter mot Holstebro, men tappade sista tio och förlorade. Vi saknar självförtroende och trygghet, men vi har två matcher kvar där vi har stor chans att vinna. Framförallt sista matchen mot Skanderborg som kanske kommer att bli helt avgörande, förklarar Petrén.
Nästa säsong går flyttlasset vidare till Köpenhamn och Kobenhavn Håndbold, en klubb flera steg upp från Horsens. Men först vill Petrén naturligtvis avsluta snyggt med Horsens.
– Jag har ändå varit här i två och utvecklats mycket, så jag vill ju att klubben ska vara kvar i ligan. För mig är det fortfarande lika viktigt, även om jag lämnar efter säsongen.
Hur mycket ser du fram emot att flytta till Kobenhavn?
– Jättemycket. Det ska bli väldigt häftigt att få bo i Köpenhamn och spela i ett lag som ligger högre upp i tabellen. Jag tror att rollen jag får kommer att passa mig väldigt bra. Dessutom spelar Kobenhavn på ett sätt som jag tycker väldigt mycket om.
Vad är det för roll du kommer att få?
– En mittnia som ska spela med mycket fart. Det har de sagt till mig och jag håller med om att det passar mig bra. Sen får vi se när säsongen börjar och var jag står då.
Trots att Petrén inte har varit fullt lika dominant som förra säsongen slutade hon fyra i skytteligan i år. Då spelade de tre spelarna före henne i skytteligan (där Kristin Thorleifsdottir är en av dem) samtliga fem matcher fler än Petrén. Att årets säsong av många ses som en något svagare säsong av Petrén säger kanske mer om de höga förväntningarna som finns på mittnian än något annat.
– Det är klart att jag har märkt skillnad sedan mitt första år, inte bara på försvarsspelarna utan även på målvakterna som är mer pålästa. Men jag får bara ta fram andra verktyg istället och vända det till något bättre.
– En sak jag verkligen jobbat på i år och som jag kommer att fortsätta jobba med i Kobenhavn är assistspelet. Om det läggs mycket uppmärksamhet på mig vill jag kunna ha större fokus på att spela bollen vidare.
Melissa Petrén förväntades av många göra ny succé under EM i januari, men fingerskadan ställde till det och Petrén gick inte riktigt att känna igen. Trots det uppvisade hon ett otroligt lugn, något hon bara delvis håller med om.
– Jag är nog inte så lugn alla gånger även om det ser ut som det, skrattar hon.
– Men jag är väldigt trygg i vem jag är som spelare. Jag har pratat mycket med Malin som är vår idrottspsykolog i landslaget, allt för att lära mig mer om hur jag ska tänka. Jag är väldigt intresserad av den psykologiska biten, även utanför handbollen. Jag har pluggat kognitiv psykologi och har intresserat mig mer och mer för det med tiden.
Hur ser du på den mentala träningen inom idrotten?
– Jag tycker att det borde bli en lika stor del som den fysiska delen. Inom handbollen är det alltid självklart med fysiken, det pratas om löpning och att spendera tid i gymmet. Men den mentala biten ska enligt mig spela lika stor roll.
I Horsens har de inte fokuserat på det mentala överhuvudtaget.
– Nu har vi börjat prata om det mer och mer eftersom vi är i en pressad situation, men det var inget fokus på det innan.
Hur mycket har ni spelare att säga till om där?
– Jag vet inte. Jag tror säkert att alla hade lyssnat om man skulle kommit med önskemål. Men det är individuellt, det är ju inte alla som är intresserade av sånt här. Nu har vi lyxen att ha Malin i landslaget som jag kan kontakta privat och därför anpassa det mer individuellt istället för att alla ska behöva ta del av det.
I landslaget finns det flera olika spelartyper. Det finns utpräglade skyttar som Johanna Westberg och Kristin Thorleifsdottir, men också genombrottsspelare som Jamina Roberts och Hanna Blomstrand. Men vem eller vilka ska ta playmaker-rollen? Det finns som bekant inte längre någon Bella Gulldén i laget.
– Jag är ju lite mer av en halvdistans-spelare som har mitt skott och använder det mycket i klubblaget. Men jag har också snabbhet och genombrott som jag kanske tycker att jag ska ta fram ännu mer och framförallt i landslaget där vi har så renodlade skyttar. Då ska jag kliva mer på genombrott och det är något jag och Tomas (Axnér) har pratat mycket om – att jag verkligen ska kliva 100 procent när jag har chansen.
– Sen vill jag vara med och sätta upp spel mer än vad jag har varit innan. I landslaget behövs det att jag är mittnia.
Två matcher står emellan Sverige och VM 2021 i Spanien. Playoff väntar mot Ukraina, ett lag Sverige inte ska ha några bekymmer med att besegra.
– Vi har pratat om att vi måste gå in med full respekt inför de här matcherna, precis som vi gjorde mot Argentina i OS-kvalet. Vi är favoriter och ska lösa VM-biljetten, avslutar Melissa Petrén.