Petrén fick starta i sin mästerskapsdebut: ”Coolt att få förtroende”

Landslagets Melissa Petrén har formen inne i Horsens. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån,

VM-premiären är avklarad och det blev svensk seger mot Kongo-Kinshasa. Melissa Petrén är en av flera mästerskapsdebutanter i det svenska laget, men den enda som fick chansen från start i VM-premiären.
– Det var coolt att få förtroendet att starta, säger Melissa Petrén till Handbollskanalen.

På söndagsförmiddagen japansk tid kallade Handbollslandslaget till pressträff på spelarhotellet i Kumamoto. Handbollskanalen var naturligtvis på plats och fick en pratstund med Melissa Petrén, mästerskapsdebutanten som imponerat stort såväl
i klubblag som landslag.

– Det var coolt att få förtroendet att starta, sen hade vi kanske hoppats på en bättre start än vi fick. Men det kändes som att det var så hela matchen och inte bara under de första minuterna. Man visste inte riktigt vad som skulle komma och deras målvakt gjorde en bra match, säger Petrén till Handbollskanalen.

När fick du beskedet att du skulle starta?

– Det var precis innan vi skulle åka till matchen, berättar hon.

– Det kändes så klart bra. Lite koll hade jag eftersom det under våra träningar har känts som att det kunde bli så.

Sedan stod du där tillsammans med dina lagkamrater och VM-premiären skulle dra igång. Vad snurrade runt i ditt huvud då?

– Jag kände mig faktiskt relativt lugn, inte alls så nervös som jag trodde att jag skulle bli. Men det är klart att jag fick en känsla att nu börjar det, säger Melissa Petrén, som verkar vara så lugn och trygg.

– Jag var mer nervös när jag var yngre, med tiden har det försvunnit lite. I de stora matcherna känner man lite nervositet, men det är kanske bra.

24-åringen visade inga tecken på nervositet i sin mästerskapsdebut, snarare tvärtom. Mittnian styrde spelet, tog initiativ och visade upp ett stort självförtroende.

– Jag har haft en bra höst i ligan och därför var det bara att fortsätta att göra det jag kan.

En som är nöjd med Petrén är Henrik Signell. Förbundskaptenen tvekade inte när han gav mästerskapsdebutanten chansen från start.

– Jag tror mycket på henne, hon kommer förmodligen att starta fler matcher. Jag tycker hon är så bra att hon är värd att starta.

– Hon gjorde en bra insats, men hon har inte gjort en dålig insats så länge jag har varit med och det är ju hela tiden, säger han med ett skratt. Jag tycker alltid att hon presterar på en hög nivå.

Petrén fick en fin start i sin nya klubb Horsens och imponerade direkt
i träningsmatcherna.

– Sen var det sådär i ligan, men efter några matcher kom jag in i det. Jag blev tvungen att analysera mig själv, att kolla hur jag skjuter eftersom jag möter lite bättre målvakter
i danska ligan. Men det var samma där som i landslaget, jag fick förtroende och när man känner att man har stöd så går det bra.

Men den före detta Lugi-spelaren vet inte riktigt vad det är för klubb hon återvänder till. Tränaren Henrik Okkerstrøm fick nämligen lämna för drygt en vecka sedan och nu står klubben utan huvudtränare.

– Det händer mycket grejer, skrattar hon.

– Vi har bara tagit två poäng och även om jag tyckte om honom och det är en fin person så handlar det om att vinna matcher och därför ville klubben göra en förändring. Vi får se om det blir bättre eller sämre, men det var en liten chansning av klubben eftersom de nog inte visste vem som skulle tar över när de sparkade honom. Nästa vecka tror jag att det blir klart vem som tar över, men jag vet inte själv vem det blir.

När Melissa Petrén lämnade Lugi gjorde sambon Josip Cavar henne sällskap. Målvakten blev klar för Sønderjyske och paret bosatte sig i Sønderborg.

– I och med att jag har Josip med mig så blev det inte så stor omställning privat, bortsett från att jag saknar vännerna i Lund. Men vi kan båda fokusera på handbollen till 100 procent. Det är skönt att honom där som stod och att inte vara ensam hemma
i lägenheten. Så utanför handbollen har det fungerat bra, Daniela Gustin spelar ju
i Horsens och vi umgås rätt mycket med henne och Hampus (Wanne).

Och du och Josip pratar naturligtivs danska hemma?

– Nej, det gör vi inte, skrattar hon. Nu börjar jag förstå det mesta av språket, men prata går inte. Jag tror att det kommer att ta mer än ett år för mig att lära mig det.