Per Johansson: ”Vi vill till Paris och dricka vin och äta entrecote”

Per Johansson under matchen mot Sverige. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Per Johansson har skaffat sig ett minst sagt bra facit både med och mot det svenska handbollslandslaget. Igår tog svensken tredje vinsten över blågult på två veckor när hans Montenegro vann i huvudrundan med 30-28 (18-14).

Den goda stämningen från de båda träningsmatcherna och zumban lagen emellan inför EM var inte lika påtaglig på matchen igår. Den första omgången för de bägge lagen i huvudrundan stod för ett stundtals tufft och fysiskt spel. Något som kanske gynnade Montenegro mer.

Laget från balkan tog snabbt kontroll över matchbilden och skaffade sig ledningen från start. En ledning som de inte släppte under resten av matchen.

– Jag tycker att vi kontrollerar matchen bra från början. Vi behåller vår bredd, vi får ut bollen till våra kanter, vi får hål på Idéhn. Det var en väldigt fin resa i första halvlek, säger coach Johansson efter matchen.

I den första halvleken var det framförallt Montenegros kanter Majda Mehmedovic och Jovanka Radicevic som sårade det svenska målet. Tillsammans gjorde de 12 mål, utöver Radicevics fyra mål på straff.

– I den här matchen så gjorde jag och Majda många mål. Men jag tycker att det är så vi har spelat i alla år. Det som är bra är att niorna använder oss. Det är en nyckel, säger Radicevic efter matchen. 

Varför kommer ni till så många lägen?

– Kanske var det svenska försvaret inte det bästa ikväll. Och vi har spelat tillsammans länge och vi har en bra balans, disciplin och tålamod. Sen har vi smarta nior och de ser oss även om det från läktarna ser ut som att det inte finns någon lucka att passa på så hittar de oss ändå, fortsätter högerkanten.

Det fanns ändå vissa delar av det montenegrinska spelet som Sverige utnyttjande. En av de sakerna var den höga farten i Sveriges spel. Det snabba spelet var nära till att leda till en svensk comeback. Men Marina Rajcic i Montenegros mål stod för en riktigt bra match och stoppade många avgörande lägen.

– Vi har jätteproblem igen med Sveriges fart. Jätteproblem att komma hem ordentligt, precis som i Sverige. Och Jamina Roberts är vi inte nära att hantera. Men som helhet är jag supernöjd med hur vi formerar laget taktist, och så har vi fler räddningar än vad de har. Det var nyckeln, säger Johansson.

– Och så är det det här med Balkan som jag inte förstår än, att man ska sluta spela när man har ryckt till sig en ledning, man ska gå och spela runt. Jag blir tokig på dem, säger han.

Per Johanssons lag kunde dock hålla ställningarna och vinna den viktiga öppningsmatchen i huvudrundan. Själv visade coach Johansson respekt mot sitt förra landslag och firade inte nämnvärt efter segern. En seger som innebär att Montenegro går om Sverige på lika många poäng (2) och fördel i inbördes möten.

Han tror dock att det blir tufft att sig till semifinal med de två poängen, framförallt för Sverige som har Frankrike och Ryssland kvar att möta.

– Sverige är i en tuff situation. De kommer att få möta något helt annat nu. Frankrike. Det blir tufft, säger han.

Själv satsar han och laget på att knipa tredjeplatsen i gruppen vilket skulle ge en placeringsmatch om femte- och sjätteplats i mästerskapet. En match som liksom semifinalerna och finalen kommer att spelas i Paris.

– Vi vill spela bra, åka till Paris och dricka vin och äta entrecote. Det är en extra drivkraft. Att spela om femte/sjätte-plats, det är vårat mål.