Per Johansson behåller jobbet i Montenegro: Chefen frågade inte

Per Johansson. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Per Johansson blir kvar som förbundskapten för Montenegro. Det meddelar svensken efter ett möte han haft med sin chef i Montenegros förbund. ”Börja förbered för samlingen i mars, du skall vara kvar, sa han. Det var ingen fråga”, säger Per Johansson.

Ett väldigt fint mästerskap för Montenegro avslutades på målsnöret i matchen mot Danmark i huvudrundan. Hade Mette Tranborgs skott, som styrdes av blocket, träffat stolpen istället för nätet hade Montenegro fått spela match om 5-6-plats, vilket var ett mål för laget. Men istället gick Tranborgs skott i mål och Montenegro missade biljetten till Paris, till mångas stora besvikelse.

– Det var såklart mycket besvikelse igår från alla håll. Men vi hade ett långt och bra samtal med chefen. Det förklarades att de har fortsatt förtroende för mig och att de har anställt mig för ett längre perspektiv. Så chefen sa att ”Det är bara för dig att börja planera för mars (landslagssamling) för du ska vara kvar”. Det var ingen fråga. ”Du ska vara kvar”. Det var inget om hur jag kände eller så, säger Per Johansson.

– Samtidigt så vill jag ju gärna vara kvar. Jag är oerhört motiverad och känner att vi är på väldigt väldigt god väg på dit vi vill nå, fortsätter han.

Vad vill ni förbättra ännu mer?

– Vissa saker tar lång tid att förändra och ju mer man upplever saker tillsammans och ju mer man växer ihop och har ett öppet sinne, som jag tycker alla har, så utvecklas man tillsammans och förstår varandra mer. Det är en förutsättning. 

– Rent konkret så vill vi ibland lite för mycket. Det hade varit värre om det var tvärtom, men spelarna vill så mycket att det kan bli på bekostnad av disciplinen. Även om jag tycker att vi generellt håller en jättebra disciplin. 

– Och vår höga fart bidrar kanske till att vi gör för många tekniska fel. Där måste vi hitta en bättre balans. Och att hitta en bättre balans mellan försvar och målvakt.

Montenegros stora mål är att ta sig upp bland den absoluta toppen, och det närmsta stora målet är att ta landet till OS 2020 i Tokyo. Per Johansson har sedan tidigare ett treårskontrakt skrivet med Montenegro som går ut i slutet av 2020. Den svenske topptränarens mål är att bli kvar tills dess.

– Jag vill slutföra mitt jobb. Jag har sagt det tidigare att jag är glad för varje månad som jag får här. Nu har jag överlevt ett år och jag vill överleva ett år till. Jag vill överleva de här tre åren och ta oss till OS, det år vårat mål, säger han.

– Men jag hade inte varit överraskad om jag hade fått gå. Jag hade inte lagt mig ner och lipat för det, jag vet hur det fungerar. Men jag hade en förhoppning om att få fortsätta – för jag är rätt man för jobbet.

Närmast väntar landslagssamling för Montenegro i mars i landets huvudstad Podgorica. Då har förbundet och Johansson kommit överens om att samla laget och bjuda in fler spelare till en utbildningsvecka.

– Då ska vi ha en uppsamling och göra en ordentlig analys. Vi har även pratat om att bjuda in några andra lag från Balkan och att möta i träningsmatcher där vi (Montenegro) ska sätta ihop ett sammanslaget A och B-landslag.

Ni får ju med nästan alla registrerade spelare i samma hall?

– Haha, vi har inte så många men vi har 10-15 ytterligare spelare som vi skulle kunna kalla, och så några talanger på det.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here