Per efter Montenegros bästa VM någonsin: ”Betyder otroligt mycket”

Per Johansson. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Montenegro besegrade Serbien i matchen om femtepris och säkrade därmed landets bästa VM-placering någonsin.
– Det betyder otroligt mycket för mig, för laget och för landet, säger Per Johansson till Handbollskanalen.

Matchen var jämn, men Montenegro gjorde som de har gjort så många gånger förr och vann den jämna matchen. Slutresultatet skrevs till 28–26 i Balkanderbyt och Montenegro blev därmed VM:s femte bästa lag.

– Jag känner att det är en otroligt stark femteplats. Det är fan ingen som har gett den till oss utan vi har fått slita ihop för den. Att vara så bra match åtta och nio som vi har varit är riktigt starkt, säger Per Johansson till Handbollskanalen.

– Mot Serbien kunde jag rotera i första halvlek och därmed ha fräscha spelare i slutet. Men vi är så bra att vi hade kunnat gå till final, tyvärr hade vi marginalerna emot oss mot Spanien.

Vad betyder det för dig att ha säkrat Montenegros starkaste VM-placering någonsin?

– Det betyder otroligt mycket för mig. Jag har varit inne på det tidigare att jag är väldigt ärad över att få vara förbundskapten för det här laget, framförallt som skandinav. Det har inte alltid varit så enkelt för mig med den yttre pressen. Allt är bra när vi vinner, men när vi inte gör det är jag den där svensken, säger han.

– Därför är det bra att kunna visa att jag är så pass bra att jag kan hantera det. Det gör mig stolt och jag växer i mitt ledarskap. Och så har jag fått med mig spelarna, vilket är helt avgörande. En femteplats betyder otroligt mycket för mig, för laget och för landet. Det har varit en toppturnering.

Resultatet innebär också att Montenegro hamnar i OS-kvalgrupp tre, där Rumänien och Nordkorea finns sedan tidigare. Den nation som slutar fyra i VM kommer att göra de andra sällskap.

Hur mycket kan du om nordkoreansk handboll?

– Inte speciellt mycket faktiskt, säger han och skrattar.

– Men jag kan mer om den rumänska. Och så hoppas jag att Spanien kommer fyra, vi vill helst inte ha Ryssland eller Norge, även om jag tror att det är osannolikt att det blir så. Den gruppen vi får blir okej då känns det som.

Hur mycket skulle det betyda om OS-kvalet spelades i Montenegro?

– Jag tror att hemmafavör i en sådan turnering blir otroligt viktigt för alla lag, men att få spela i Montenegro med den uppbackning vi har vore stort. Vi hade kunnat fylla en fotbollsstadion om vi får arrangera OS-kvalet och det hade varit något att få uppelva. Jag vet att vi har ansökt, men det har nog de andra också. Oavsett är det något vi ser fram emot, avslutar Per Johansson.