OS-lördag: Sverige ska säkra avancemang mot Brasilien

Emma Lindqvist I Sverige. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Imorgon är det dags för de svenska handbollsdamerna att äntra OS-scenen igen. Brasilien står för motståndet och det är en match som Sverige behöver vinna för att slippa bli pressade i sista omgången.

Grupp A

I A-gruppen är det fortsatt full kontroll för Norge och Nederländerna. Imorgon drabbar de samman i en helt avgörande gruppfinal. Vi räknar med att båda går all-in, även om en gruppseger kan innebära en kvartsfinal mot ett ROC, som kanske har hittat formen nu. Montenegro mot Sydkorea är en nyckelmatch för båda lagen om de ska lyckas ta sig vidare. Det samma gäller Angola–Japan. Det blir hårda kamper om de två slutspelsplatserna bakom suveränerna Norge och Nederländerna. Det är här vi hittar Sveriges kvartsfinalmotståndare, om svenskorna inte tappar farten i de två sista omgångarna.

Tabell

 1. Norge, 6p
 2. Nederländerna, 6p
 3. Montenegro, 2p
 4. Japan, 2p
 5. Sydkorea, 2p
 6. Angola, 0p

Grupp B

Brasilien är med i allra högsta grad och motståndet ska inte underskattas. En vinst och Sverige säkrar minst en andraplats (om inte Frankrike öser in mål), och slipper Norge eller Nederländerna i kvartsfinalen. Gruppen är hisnande jämn och inget lag har råd med en förlust imorgon. Spanien bör kunna vinna mot ett avsågat Ungern. Frankrike mot ROC blir en spännande match. Det franska laget var stabila i matchen mot Sverige, men frågan är var vi har ryskorna. Kanske har de med sig ny energi efter vinsten mot Ungern och Trefilovs coachning från läktaren?

Tabell

 1. Sverige, 5p
 2. Spanien, 4p
 3. Brasilien, 3p
 4. Frankrike, 3p
 5. Ryska olympiska kommittén, 3p
 6. Ungern, 0p

Matcher lördag 31 juli:

(02:00) Angola–Japan
(04:00) Montenegro–Sydkorea
(07:15) Ryska olympiska kommittén–Frankrike
(09:15) Brasilien–Sverige, direkt i Kanal 5
(12:30) Ungern–Spanien
(14:30) Norge–Nederländerna
Alla matcher sänds i Discovery+