OS-kvalet tar form – se vilka Sverige kan få möta

Linn Blohm of Sweden celebrates during the IHF Women’s World Championship handball match between Sweden and China on December 1, 2023 in Gothenburg. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

VM 2023 är inte bara ett VM. I potten ligger också en direktkvalificering till OS 2024 i Paris. Om Sverige inte vinner guld kommer de ändå ta en plats i OS-kvalet till våren.

Hur taggad brukar du vara på placeringsmatcher? Spelar det någon roll om Sverige kommer på plats 5 eller 6? Svaret är ett ekande, rungande, sjungande: JA.

För ett världsmästerskap inför ett OS fungerar också som sortering till OS-kvalet som spelas under våren. VM-guldmedaljören får såklart en direktplats till OS men resten behöver slita om sina platser i ett nervigt kvalspel.

Förutsättningarna är klara på förhand där följande gäller i OS-kvalets tre grupper:

OS-kvalgrupp 1
2nd from World
10th from World
2nd from Africa
2nd from Asia

OS-kvalgrupp 2
3rd from World
6th from World
2nd from Americas
9th from Europe

OS-kvalgrupp 3
4th from World
5th from World
8th from World
3rd from Americas

Omvandlat till nuläge inför kvartsfinalerna i VM 2023 ser det ut såhär:

OS-kvalgrupp 1
2nd from World
Ungern
Kamerun
Japan

OS-kvalgrupp 2
3rd from World
6th from World
Argentina
Spanien

OS-kvalgrupp 3
4th from World
5th from World
Slovenien
Paraguay

Vi kan konstatera att Frankrike och Norge redan är kvalificerade för OS i Paris som arrangör och Europamästare. Det innebär att de andra har ett spännande läge inför avgörandet i VM.

Danmark vill såklart vinna VM-guld men de håller nog en tumme även för Norge alternativt Frankrike som mästare och Norge silver. Då får Danmark direktplatsen tack vare sitt silver i EM 2022.

Sverige kan också vinna VM-guld och få direktplatsen på det viset. Om inte det går så får vi ju konstatera att en plats i OS-kvalgrupp 1 just nu är att föredra. Och att komma på plats 5 eller 6 verkligen kan spela roll i fördelningen av platser.

Kvar att slåss om platserna är alltså: Sverige, Tyskland, Tjeckien, Danmark, Nederländerna, Montenegro.