OFFICIELLT: Henrik Signell ny förbundskapten för Sverige

Sävehofs tränare Henrik Signell. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Då har Sverige äntligen en förbundskapten på plats för damlandslaget och det blir Henrik Signell som får uppdraget att leda blågult framöver.

ANNONS

Det har varit många turer fram och tillbaka, främst kring Helle Thomsen. Den danska tränaren var Svenska Handbollsförbundets förstaval men när de inte fick något besked gick de vidare till nästa kandidat. Henrik Signell.

IK Sävehofs framgångsrika tränare blir nu förbundskapten för Sveriges damlandslag i handboll. Han kommer dubbeljobba, det vill säga ha kvar sitt jobb som huvudtränare för Sävehof samtidigt som han leder landslaget. Kontraktet är skrivet på 2 år framöver.

40-årigen är uppvuxen i Lexby i Partille och började spela handboll i IK Sävehof som 7-åring. En bolltalang som även var duktig i fotboll och tennis men som 16-åring satsade fullt på handbollen. Han var en skicklig mittnia som både kunde spela fram och göra mål själv.

Han fick tidigt chansen att träna med Sävehofs A-lag och var given i ungdomslandslagen. Totalt 48 U-landskamper och 32 J-landskamper blev det under ungdomsåren.

I A-laget var Ilja Puljevic tränare, som ni kan läsa om här numera är i tyska TV Jahn Duderstadt, och han triggade den unge Signell att utvecklas så pass att han även fick chansen i A-landslaget. Som 22-åring och relativt nybliven far tog han dock ett sabbatsår från handbollen för att landa i andra saker i livet. Sonen Vincent Sundgren tog för övrigt JSM-brons 2015 med IK Sävehof.

Sen blev det fyra säsonger i IK Sävehof och två i Alingsås HK. Han avslutade sin egen spelarkarriär 2005 och blev då direkt tränare för Sävehofs herrjuniorer. Under fyra säsonger blev det final fyra gånger i USM (2 guld och 2 silver).

Han blev då också assisterande tränare för A-laget på herrsidan som rönte stora framgångar med dubbla SM-guld och spel i Champions League.

Våren 2012 tog han över som huvudtränare för Sävehofs damlag och ja, resten kan ni. De har vunnit tre raka SM-guld sedan dess och gjort fina insatser i Champions League. Signell har lyckats behålla laget på hög nivå trots stor omsättning på spelare.

Nu blir han alltså förbundskapten och första uppdraget: OS i Rio de Janeiro.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here