Norge vann tät försvarskamp över Danmark

Emilie Hegh Arntzen slog till fem gånger för Norge. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Norge följde i Sveriges fotspår och fick igång spelet efter en blek öppning. Jämfört med den plötsliga överväxeln som blågult fick in mot Spanien bjöd Nordenderbyt på mer jämnt fördelad spänning, innan Norge fick klaff till 22–19.

Undantaget i den täta tillställningen  var Danmarks kanonstart till 5-0. Till slut kunde också en vinnare koras i den nordiska kampen, som så många gånger förr Norge med ledning både i paus och i slutskedet.

Emilie Hegh Arntzen hann med fem fullträffar som matchens bästa målskytt och punkterade bland annat allt under passivhot i näst sista spelminuten.

Lotte Grigel och Mie Højlund var skickligast i Danmark på att skapa spelöppningar, målvaktsmatchen höll högsta klass när Silje Solberg och Sandra Toft turades om med praktparader.

Ett extra plus till VM-debutanten Ingvild Bakkerud som går från klarhet till klarhet. Bidraget mot Danmark var en stabil försvarsposition när hon kom in mitt under den norska motgången i början.

Norge tog välbehövliga poäng och skuggar Tyskland och Nederländerna i toppen. Danmark fortsätter under maximal press som jumbo med två omgångar kvar i huvudrundan.

VM (grupp I) 8 december
Serbien–Sydkorea 36–33 (21–16)
Nederländerna–Tyskland 23–25 (12–11)
Norge–Danmark 22–19 (12–9)

Tabellen:

#LagMålskillnadPoäng
1Tyskland35
2Nederländerna134
3Norge44
4Sydkorea−32
5Serbien−132
6Danmark−41