Nederländerna knep bronset framför Rumänien – ”Väldigt, väldigt glad”

Maura Visser. Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

Nederländerna hämtade hem bronset mot Rumänien i en match som fick nerv mot slutet. Men de orangea, som ledde matchen igenom, höll ut och vann med 24-20. Därmed tog laget sin fjärde medalj på fyra år och Maura Visser fick avsluta landslagskarriären med segersötma.

Det finns få länder som är så pålitliga som Nederländerna har varit de senaste åren. Sedan 2015 har laget en fjärdeplats i OS, ett silver och ett brons från VM och ett silver och ett brons från EM. Medaljen mot Rumänien var aldrig heller riktigt, riktigt i fara.

De orangea såg starkast ut från början och hade ett helt annat kliv i steget mot det rumänska försvaret än mot det franska i semifinalen i fredags. Estavana Polman trampade på som hon är känd för och blev lagets bästa målskytt med sju fullträffar.

Hos det rumänska anfallet såg det länge stabbigt och stumt ut. Med skada på Cristina Neagu och ett värkande knä på högernian Ana-Maria Dragut var laget kraftigt försvagad och det syntes. Ofarliga niometersskott och tekniska fel var de mest iögonfallande beståndsdelarna av den rumänska offensiven och Nederländerna ledde med 15-8 i halvtid.

Först i den andra halvan av andra halvlek blev det liv i matchen igen. Då hade inhoppande Dedu i rumänska målet börjat stänga igen med flera kvalificerade räddningar, liksom Tess Wester i nederländska kassen i första halvlek. Rumänskorna hämtade igen till underläge 20-23 och hade kontringsläge på ytterligare ett mål. Men en slarvig pass från mittsex-stjärnan Crina Pintea vände på bollinnehavet och avslutade matchen.

Nederländerna kunde ruscha planen efter slutsignalen med vinst 24-20 och hämta in ytterligare en medalj till troféhyllan. Nu fattas bara guldvalören för den gyllene generationen – där 33-åriga mittnian Maura Visser gjorde sin sista landskamp.

– Jag fick avsluta med en seger och en medalj och jag är såklart väldigt, väldigt glad över det, sa Visser på presskonferensen efteråt.

Estavana Polman skämtade dock om att avskedsbeskedet kan komma att ändras efter lite alkohol på bronsfesten ikväll. Oavsett vad: Skål! Nederländerna och Visser – och grattis till bronset.