Motståndarkollen: Japan blir första riktiga testet

Japan. Foto: IHF.info

Efter dubbla segrar mot Kongo-Kinshasa och Kina börjar VM på riktigt för Sverige när hemmanationen Japan står för motståndet.
– Det blir en tuff match, de spelar snabbt och disciplinerat. De är otroligt samspelta och så har de dessutom hemmamästerskap, säger Anna Lagerquist till Handbollskanalen.

Japan har startat mästerskapet fint och vunnit båda sina matcher, visserligen inte mot särskilt starkt motstånd i form av Argentina och Kongo-Kinshasa, men ändå. Norskfödda målvakten Sakura Hauge Kametani har varit vass (helt lika i målvaktsligan med Filippa Idéhn med 41 i räddningsprocent) och bästa målskytt hittills är Mana Ohyama med elva (att jämföra med Sveriges vassaste målskytt Linn Blohm som har gjort åtta mål).

– Vi utgår ifrån att det blir tufft och att vi behöver spela bra. Då kommer vi att behöva spela med spelarna vi tror vara bäst lämpade att göra bra saker, säger Henrik Signell till Handbollskanalen.

– Japan är inte helt olikt Kina, men de är en upplaga eller två bättre. De är skickligare individuellt, kvickare och ännu lite bättre organiserade. De är bra helt enkelt.

Danske förbundskaptenen Ulrik Kirkely har onekligen fått ihop ett bra lag och visst är dagens match också en match om vem som slutar tvåa respektive trea i gruppen. Och givetvis vilket lag som tar fler poäng med sig till huvudrundan.

Årets VM är Japans 19:e någonsin, det bästa resultatet kom 1965 då nationen slutade sjua. 2017 slutade laget på 16:e plats, men det finns fina meriter från de senaste åren, bland annat bronset från de asiatiska mästerskapen från 2018.

Men det här är ett lag som blir bättre och bättre och som storsatsar till OS i Tokyo sommaren 2020. Det märks inte minst på att laget inför VM låg på läger i 140 dagar, där 65 dagar spenderades i Japan och 75 dagar runt om i Europa.

11:30 har matchen avkast.