Motståndarkollen: Ettrigt Kina väntar

Foto: Germany 2017/Sascha Klahn

Sveriges andra VM-match står för dörren och det är Kina som väntar – ett Kina som endast gjorde elva mål i premiären mot Ryssland.
– Oavsett om de spelar 6-0, 5-1 eller 3-2-1 är de ändå ettriga, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell till Handbollskanalen.

Sverige gjorde knappast någon kanonmatch mot Kongo-Kinshasa, men lyckades ändå vinna matchen, vilket trots allt var det viktigaste. Nu väntar Kina, ett lag med bättre ranking än Kongo-Kinshasa, men också ett lag som Sverige ska besegra utan några större problem. Kina fick stryk med 26–11 i premiären mot Ryssland.

– I matcherna jag hade sett innan spelade de offensivt försvar, men det gjorde de inte mot Ryssland. Det innebär att de kan spela både och, det är något vi får ta hänsyn till. men oavsett om de spelar 6-0, 5-1 eller 3-2-1 är de ändå ettriga, aggressiva och står inte och täcker på sex meter, säger Signell.

På frågan vad som blir viktigt för Sverige svarar förbundskaptenen så här:

– Det kommer att handla mycket om rörelse, det var en av bitarna vi inte fick till mot Kongo. Det blev för korta anfall, vi blev för statiska och hade för ärliga avslut.

Senaste gången de båda lagen möttes i ett VM var 2015 – då vann Sverige med 47–28 efter att Jamina Roberts blivit bästa målskytt med tio fullträffar.

Vad är det här då för kinesiskt lag? Målvakten Yang Yu Rou spelar till vardags i norska Vipers Kristiansand och sedan sticker högersexan Hai Xia Zhang och mittnian Jin Meng Qing ut. Förbundskaptenen är dansk och heter Heine Ernst Jensen.

Kinas starkaste VM någonsin kom 1990 när laget slutade åtta, efter det har det gått tyngre. Årets VM är visserligen nationens 15:e i rad, men VM 2017 slutade laget på 22:a plats. Å andra sidan har laget en del fina meriter de senaste åren, bland annat andraplatsen i de asiatiska mästerskapen 2018.

Största handbollsmeriten någonsin kom under OS 1984 i Los Angeles där Kina knep bronset.