Monti Danielsson om tiden i Dortmund: ”Många blev körda i botten”

Clara Monti Danielsson. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Borussia Dortmund sparkade nyligen sin tränare, André Fuhr, efter vad som enligt flera medier är anklagelser om övergrepp och våld. Nu berättar landslagets Clara Monti Danielsson – som lämnade Dortmund inför den förra säsongen – om upplevelserna i klubben för SVT.

Det har varit en hel del rykten och försiktiga uttalanden från Borussia Dortmund, men bilden av den nyligen sparkade tränaren, André Fuhr, och hans tid i klubben klarnar. SVT träffade Clara Monti Danielsson, som lämnade Dortmund efter en säsong, och hon håller inte tillbaka i sin kritik mot sin förra tränare.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag har aldrig upplevt att så många individer varit så mentalt utmattade och nedkörda, säger hon till SVT Sport.

I intervjun berättar hon om Fuhrs bestraffningar och kontrollerande metoder.

– Varje år var det tio tjejer som lämnade och det är ett tydligt tecken på att något inte stämmer. Jag vet ju att flera mådde jättedåligt mentalt och pratade med psykologer under och efter säsongen. Två av spelarna slutade helt med handboll, men är tillbaka nu igen. Det var många som blev körda i botten, säger hon.

51-åringen ska enligt tyska medier anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt och utsatt spelarna för psykiska trakasserier – något som även SVT Sport säger sig har fått uppgifter om. Monti Danielsson berättar bland annat om Fuhrs kraftiga utskällningar och om när hon själv blev utsatt för det under en match.

– Då blev jag tårögd och fick höra: ”Ska du börja gråta nu? Tror du att det kommer göra det bättre? Att du kommer prestera i andra halvlek när du håller på så här?”.

Hela SVT:s intervju kan du läsa här:

Clara Monti Danielsson om tiden i Borussia Dortmund: ”Varje vecka var det någon som grät”