Montenegro vann intensiv match mot Ungern

Per Johansson. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Spanien är laget att slå i grupp C. Men Montenegro som skuggar med samma poäng och segerrad har börjat ta triumfer som ger eko. Ungern blev nedkämpat med 25–24 i en tajt duell.

Schemat var lagt för högoktanigt möte bland tisdagens första matcher. Montenegro och Ungern drabbade samman i en blandning av fysisk handboll av bästa märke och en del sena försvarsingripanden.

Det varslade iallafall statistiken om. Sex-mot-sex-spelet var sällsynt i början och Montenegro ledde utvisningsligan 5–2 efter 20 minuter.

Den nordiska förbundskaptenskampen var också igång. Per Johansson mot Kim Rasmussen, den förre fick formera om Montenegro när Durdina Jaukovic i centralförsvaret och Katarina Bulatovic som kugge längre ut båda dragit på sig dubbla tvåminutare.

Ungern gjorde de flesta ledningsmålen i upptakten, genom energispelaren Noemi Hafra och Nadine Schatzl med full koll på kantlägena från vänster.

Montenegro arbetade metodiskt för kvitteringar, målmaskinen Jovanka Radicevic kom igång tidigt och Milena Raicevic öppnade den kreativa avslutskatalogen kort därefter.

När aktörerna verkade ha lagt den utvisningstäta perioden bakom sig kom nästa smäll. Rött kort på Andrea Klikovac när domarna såg en armbåge i ansiktet i kamp om bollen. Montenegro hade tagit över ledningen och höll den trots allt till 13–12 i halvtid.

Under pausvilan nådde Montenegro en ny nivå och diskuterade sig fram till domarnas.

Det innebar snart tremålsledning. Marina Rajcic lyfte målvaktsspelet, Majda Mehmedovic fick bollar att jobba med från vänster och tog en hög försvarsposition.

Allt i en kalkylerad risk för att lämna högerkanten fri, Ungern synade saken genom Viktoria Lukacs och tog vara på luckan i vändningen till 19–18.

Montenegro justerade per omgående i det underhållande förloppet med tvära kast, 20–20 med tio minuter kvar.

Avgörande på sluttampen blev Montenegros stabila försvar. Per Johanssons landslag klarade sig undan fler rytmstörningar, höll utvisningarna borta när man flyttade Ungern från de farliga ytorna.

Bulatovic fick träff med 25–23, strax därefter tog hon ner Aniko Kovasics på egen planhalva som ett bevis på att Montenegro behärskade det fysiska spelet och kunde stänga ner.

Det mesta talar för att Montenegro vann två poäng till huvudrundan via 25–24. Nästa match gäller gruppfinalen mot Spanien med ytterligare poäng för framtiden på spel.

Rumänien och Ungern lär isåfall göra upp om tredjeplatsen på fredag. Det är fördel Ungern sett till insatserna så långt, Tomas Ryde ställde över sin rumänska stjärnspelare Cristina Neagu och kom undan med knapp marginal mot Kazakstan.

VM (grupp C) 3 december
Spanien–Senegal 29–20 (14–13)
Ungern–Montenegro 24–25 (12–13)
Rumänien–Kazakstan 22–20 (14–11)