Mia Hermansson-Högdahl klar hos Norges damer

Thorir Hergeirsson, Mia Hermansson-Högdahl och Mats Olsson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Efter tio år kliver Mia Hermansson-Högdahl av från uppdraget i grannlandets landslag. Norge ersätter succé-assistenten med Tonje Larsen som får mer att göra i sin tränarkarriär.

Hermansson-Högdahl var stor som spelare. De verkliga medaljåren på landslagsnivå började dock inte förrän hon klev över gränsen och anslöt till damlandslaget och framgångsmaskinen Norge.

Tillsammans med Thorir Hergeirsson och ett tätt sammanknutet ledarteam har Hermansson-Högdahl styrt Norge till en ständig position i världstoppen.

Även om de svenska visdomsorden från sidlinjen vid de stora mästerskapen framöver uteblir lämnar Hermansson-Högdahl inte allt bakom sig.

– Mia har bidragit starkt i tränarteamet, og har varit med om att vinna tio medaljer under 13 mästerskap med damlandslaget. Mia kommer nu att använda sin höga kompetens som tränare, ledare och kunnig person i arbetet med och kring våra yngre landslag på flicksidan, säger Thorir Hergeirsson till Norges handbollförbunds hemsida.

Arvtagaren som assisterande förbundskapten kommer från den gyllene generationen som vann Norges första OS-guld i Beijing 2008.

Mittnian Tonje Larsen avslutade spelartiden för en handfull år sedan och har växlat över till tränarsidan.

Under en övergångsperiod jobbar hon både som huvudtränare i Flint Tønsberg och syns i landslagstjänst. På sikt blir det trion Hergeirsson, Larsen och målvaktstränaren Mats Olsson som leder Norge vidare.

– Tonje har ett klokt handbollhuvud och är en tränare och coach i stor utveckling. Hon har gjort ett väldigt bra jobb både i tränarteamet i Larvik, som huvudtränare i Flint Tønsberg och landslagsledning för U-flickorna (födda -02), fortsätter Hergeirsson till handball.no.

Länk: Inn i Håndballjentenes trenerteam