Mats Olsson: Är det någon som tittat på Norges försvarsspel?

Mats Olsson. Foto: huncro2014.ehf-euro.com

Den svenske målvaktslegenden Mats Olsson är ledare i det norska damlandslaget och ser en tuff final framför sig mot Nederländerna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Olsson coachar de norska målvakterna och får väl anses göra att rätt skapligt arbete. Just hårt arbete är något han trycker på som framgång när Handbollskanalen fick chansen att byta några ord efter semifinalen mot Frankrike:

”Det är många som tror att ”nu åker Norge till ett mästerskap och så går man till final”. Det är inte som i schack när Magnus Carlsen åker till VM i schack och möter en massa utmanare utan vi spelar 7 matcher, vi har vunnit 7 matcher. Vi har jobbat, vi har slitit, vi har kommit fram hit.

Det är bra motståndare. Vi har mött Ryssland, Rumänien, Frankrike och alla vill slå oss. Så det är fantastiskt gjort av tjejerna att klara av det, både mentalt och fysiskt.”

Han vill också lyfta fram en aspekt med Norge som många missar:

”Vi har haft mycket fokus på försvarsspel och hallå, alla snackar Frankrikes försvarsspel. Är det någon som tittat på Norges försvarsspel? Vi har släppt in 21 mål i snitt under turneringen. Den nivån som är på vårat försvar tar musten ur motståndarna. Du kommer in och blir tacklad och tacklad så när du kommer i slutet av matchen så är det inte samma fart och precision i skotten.

Vi har oerhört bra fysik och också en del spelare vi kan gå runt på. Flera av våra OS-tjejer har en högre nivå än andra spelare i mästerskapet som ser mer trötta och slitna ut.”

Om finalen under söndagen med avkast 18.00 säger Olsson:

”För tittarna är det kanske den roligaste handbollsmatchen vi kan få just nu. Nederländerna som spelar en farthandboll och så vi som kan göra det också. Vi får väl se på söndag vilken typ av taktik det blir.

Nederländerna har etablerat sig i världstoppen, det är tredje mästerskapet i rad de spelar om medalj så det är en fullvärdig motståndare. Inte som för ett år sedan i VM när de mer kom upp och ”hallå, vad är detta för någonting?”. Nu vet de vad det är att vara i en final så det blir betydligt tuffare än vad vi hade det ifjol.”

Scandinavium förväntas bli en blå-röd-vit gryta som varit utsåld sedan flera veckor tillbaka:

”Det känns som hemmaplan, det är fantastiskt. Vi hade likadant när vi var i Herning i Danmark när alla norrmän kommer dit. Förväntningarna är väldigt stora i Norge och många har köpt biljett till den här helgen utan att veta om vi skulle vara där eller inte. De tar det nästan för givet. Det har blivit jultradition.”

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here