Loui Sand slutar med handbollen: ”Född i fel kropp”

Loui Sand. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Sveriges vänsterkant med över 100 landskamper på ryggen slutar med handbollen med omedelbar verkan. Anledningen är att Loui Sand står i kö för könsdysorfi. 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

– Idag blev det officiellt att jag valt att lägga handbollsskorna på hyllan, säger Loui Sand i sin podcast ”Utkast” som hon har tillsammans med Jamina Roberts.

– Jag har mått väldigt dåligt den senaste tiden. Jag har alltid vetat vad det beror på, att jag är född i fel kropp.

26-årige Loui Sand har alltså valt att avsluta sin handbollskarriär för att satsa på människan Loui Sand istället för handbollsspelaren Louise Sand, som hon säger i ”Utkast”. Därmed avbryter hon sitt kontrakt med sin franska klubb Fleury Loiret.

”Tack ”alla” klubbar för dessa år. Tack alla tjejer jag fått äran att spela med och allt folk runtomkring idrotten. Tack för att jag har fått äran att bära den svenska landslagströjan i så många år, kom upp i mer än 100 landskamper. Trodde jag aldrig.”, skriver hon på sin Instagram.

Nu väntar en ny resa för 26-åringen utanför handbollen.

– Hade en helt anonym 26-åring ställts sig i kö för könsdysfori, som det så fint heter, så hade det förmodligen gått de flesta helt obemärkt förbi. Men detta kommer jag aldrig komma undan med som offentlig person, säger Sand i sin podcast.

Könsdysfori är känslan av att det identifierade könet inte stämmer överens med det registrerade könet. Det kan ofta lindras genom så kallad könsbekräftande behandling, går att läsa från Karolinska Unversitetssjukhusets beskrivning.

– Det hade kanske varit enklare att ljuga, men det har jag gjort alledens för lång tid. Det kanske är bättre att säga som det faktiskt är. Det är dags för det nu. Äntligen mår jag bra.

Avsnittet av Utkast går att lyssna på här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here