Lista: VM:s fem bästa målvakter

Sandra Toft, Danmark och Györ. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

VM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalens reporter Ola Selby mästerskapets på förhand fem bästa spelare på respektive position. Först ut är målvakterna.

Här är spelarna:

Sandra Toft, Danmark

Precis som med många andra spelare på de här listorna behövs ingen närmare presentation. Har hunnit bli 34 år gammal och är sådär läskigt bra som få andra målvakter i världen är. Framförallt har Toft förmågan att totalt stänga och skrämma slag på sina motståndare. Gör Toft ett riktigt bra mästerskap talar mycket för att Danmark tar VM-guld.

Laura Glauser, Frankrike

Laura Glauser. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Nu när Cleopatre Darleux inte är med är det upp till en annan fransk målvakt att ta för sig. Och visst känns det som att Glauser är redo för det. Varit en av Champions Leagues bästa målvakter under hösten och det där internationella genombrottet bara väntar på sig.

Katrine Lunde, Norge

Katrine Lunde. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN.

Hennes medverkan i VM är osäker och faktum är att Norge har tagit ut fyra målvakter till mästerskapet. Det hade de så klart inte gjort om det var någon av de andra målvakterna hade varit skadade inför mästerskapet, men så viktig är Lunde fortfarande. Är nästan alltid bäst när det gäller och därför har hon också vunnit allt som går att vinna.

Althea Reinhardt, Danmark

Althea Reinhardt. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Danmark har VM:s klart starkaste målvaktsduo. Toft är fortfarande etta i min bok, men Reinhardt närmar sig mer och mer för varje säsong som går. Tongivande när Danmark tog EM-silver för ett år sedan och jag räknar kallt med att Reinhardt kommer att vara minst lika betydelsefull nu.

Yara ten Holte, Nederländerna

Yara Ten Holte, Nederländerna.
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Klubbkamrat med Reinhardt i Odense och har, precis som sin danska målvaktskollega, stått för en stark höstsäsong sedan flytten från Dortmund till Danmark. Klart yngst av målvakterna på den här listan med sina 23 år, men redan en världsmålvakt som tagit ännu större kliv i Tess Westers frånvaro.