Lista: VM:s fem bästa högernior

Nora Mörk. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

VM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalens reporter Ola Selby mästerskapets på förhand fem bästa spelare på respektive position. Näst sist ut är högerniorna.

Här är spelarna:

Nora Mörk, Norge

Jäklar vad det finns klasspelare på högernio. Bäst av alla är fortfarande Nora Mörk, även om hennes försvarsspel inte är världsklass. När det kommer till anfallsspel är få spelare vassare än 32-åringen. Men mest imponerande är ändå hennes vilja att vinna. Efter så många titlar under så många år blir Mörk fortfarande gladast vid seger och argast vid förlust. Det är sådana egenskaper som inte går att lära ut.

Dione Housheer, Nederländerna

Dione Housheer.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Har stundtals varit fantastisk under säsongen i Odense, där hon öst in mål och varit så där hal som nästan bara Housheer kan vara (Anna Vyakireva får ursäkta). Är redo att ta nästa kliv och få sitt internationella genombrott med landslaget, vilket jag inte riktigt tycker att hon fått så här långt (delvis på grund av otur med skador). Under VM tror jag Housheer kommer dominera.

Katrin Klujber, Ungern

Ungerns Katrin Klujber. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Högt upp i skytteligan under EM senast och utsedd till mästerskapets bästa högernia före några av spelarna på den här listan. Det säger något om hur vass Klujber är, även om hon, likt Mörk, inte är någon stjärna bakåt. Göra mål kan hon däremot och FTC-spelaren ligger naturligtvis högt upp även i skytteligan i Champions League.

Ana Gros, Slovenien

Sloveniens Ana Gros. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Gjorde vad hon kunde för att ta Slovenien långt under hemmamästerskapet för ett år sedan. Det räckte inte hela vägen till semifinal, men utan Gros hade Slovenien förmodligen inte ens tagit sig förbi gruppspelet. Få spelare betyder så mycket för sitt lag som Gros gör. Och högernian kan göra mål i sömnen.

Ryu Eun-hee, Sydkorea

Ryu Eun-hee, Sydkorea. Foto: AHF

En av få utomeuropeiska spelare på de här listorna. Men Eun-hee har förtjänat sin plats då hon, trots tuff konkurrens i Györ med Gros, allt som oftast gör väldigt bra ifrån sig. Sydkorea kan överraska, men om de ska göra det måste högernian vara ruggigt bra.