Lista: 20 spelare att njuta av under VM

Henny Reistad, Norge och Team Esbjerg. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Imorgon, onsdag, inleds VM och precis som vanligt kryllar det av fantastiska spelare. Handbollskanalens reporter Ola Selby listar här 20 spelare att njuta av under VM.

Så här ser listan ut:

Ana Gros, Slovenien

Slovenskan är kanske inte världens bästa högernia, även om hon definitivt är en av de bästa, men där hon sticker ut är framförallt med hennes skott. Gros kan göra tio-tolv mål mot vilket lag som helst och det kommer hon med all säkerhet att visa även under VM. Om CSKA Moskva-spelaren hade haft ett bättre lag omkring sig hade hon säkert varit en given kandidat för skytteligasegern.

Stine Bredal Oftedal, Norge

30-åringen är inte riktigt lika bra som hon var för ett par år sedan, men Oftedal är fortfarande en otroligt vass spelare. Snabbheten, riktningsförändringarna, passningarna, spelsinnet, ja Oftedal har det mesta. Och trots att hon har vunnit allt som går att vinna har det faktiskt gått sex år sedan Norge tog hem ett VM-guld. Räkna med att Oftedal kommer att göra allt för att Norge återigen ska stå högst upp på pallen.

Jamina Roberts, Sverige

I somras var Jamina Roberts hela OS bästa spelare och det var knappt ens en diskussion om det. Det blev ingen final för Sverige och inte heller någon medalj, men som vänsternian dominerade. Under VM kommer Roberts att fortsätta på den inslagna vägen, vilket innebär snabba fötter, tuffhet och ett underskattat skott.

Silvia Navarro, Spanien

42-åringen får äntligen möjligheten att försöka ordna ett VM-guld till Spanien på hemmaplan. Legendaren har redan spelat hem några medaljer till Spanien genom åren, men nu siktar Navarro på att lösa den ädlaste medaljen på hemmaplan. Och visst är Navarro fortfarande en av världens mest sevärda målvakter. En bra dag och Navarro, trots att hon är väldigt liten, kan se ut som rena väggen.

Sandra Toft, Danmark

Finns det någon målvakt som betyder lika mycket för sitt lag som Sandra Toft gör för Danmark? Jag tror inte det. Åtminstone inte under VM. Toft har varit en av världens bästa under flera år och ska Danmark gå långt, vilket jag tror att de kommer att göra, kommer Toft behöva vara så där äckligt bra som nästan bara hon kan vara. Toft har en förmåga att vara som bäst när det gäller och besitter ett lugnt som få andra.

Grace Zaadi, Frankrike

Grace Zaadi är så nära en komplett handbollsspelare det går att komma. Styrka, snabbhet, spelsinne, skott, storlek och defensiv i ett paket. Förmodligen världens bästa mittnia just nu.

Jovanka Radicevic, Montenegro

35 år gammal men fortsätter att vara en av världens bästa spelare. Klubblagskarriären har kanske dalat något men är det en sak vi kan vara säkra på är det att högersexan levererar för sitt Montenegro. Spelar med otroligt mycket hjärta och är en mästare på att stjäla bollar i försvaret.

Nora Mörk, Norge

Knäskador har ställt till det och gjort att Mörk inte varit fullt lika dominant som hon var före skadorna. Inte så konstigt kanske. Hur har det gått efter skadorna då? Jodå, Mörk har varit tongivande när Norge vunnit EM-guld och Vipers Kristiansand tagit hem Champions League-bucklan. Samarbetet med Oftedal/Kristiansen/Reistad är en fröjd att skåda.

Lois Abbingh, Nederländerna

Tillsammans med Tess Wester var Abbingh Nederländernas bästa spelare när det efterlängtade VM-guldet spelades hem för två år sedan. Har kanske inte dominerat i klubblaget Odense Håndbold efter det, men i landslaget brukar vänsternian alltid bjuda på tunga skott, fina genombrott och stabilt försvar.

Alina Grijseels, Tyskland

Borussia Dortmund-spelaren leder skytteligan i Champions League och det är lätt att förstå varför. 25-åringen har utvecklats fint de senaste åren och är numera en av de bästa niometersspelarna i världen. En spelare som det ska bli oerhört intressant att följa under VM. Ett bra mästerskap och Dortmund kommer förmodligen att få svårt att behålla sin guldklimp.

Anna Lagerquist, Sverige

Finns det någon bättre försvarsspelare inom handbollen? Nej, Anna Lagerquist är solklar etta i min bok. Spelare som Kari Brattset Dale eller Beatrice Edwige i all ära, men det Anna Lagerquist gör match efter match är något utöver det vanliga. Fotarbetet vet alla vilken hög klass det håller och det spelar ingen roll att mittsexan krigar mot större spelare match efter match, hon vinner den individuella kampen gång efter gång ändå. Kommer att bära det svenska försvarsspelet i år igen, var så säkra.

Meline Nocandy, Frankrike

Mittnian har varit fullkomligt dominant i klubblaget Metz under hösten. Otroligt kvick och svårstoppad – här handlar det om att få stopp på henne innan hon får upp farten. Vilket bara det är svårt eftersom det vanligtvis inte krävs mycket för att Nocandy ska ha fått upp en högre fart än vad de flesta spelare får över en betydligt längre sträcka. Kan göra det mesta i anfallsväg och kommer visa det under VM.

Henny Reistad, Norge

När Vipers tog hem Final Four i somras var den unga norskan helt överlägsen under helgen då allt avgjordes. Reistad har egentligen allt i sin verktygslåda för att bli världens bästa handbollsspelare. Enda frågetecknet? 22-åringen har varit skadedrabbad på sistone i klubblaget Team Esbjerg.

Linn Blohm, Sverige

Det är svårt att hitta en bättre offensiv mittsexa i världen. Det skulle möjligtvis vara nästa spelare på listan, men jag håller trots allt Blohm ett snäpp högre. När Blohm dessutom kombinerar det med ett stentufft försvarsspel är det lätt att förstå att Györi hemskt gärna ville locka över henne till årets säsong. Naturligtvis en nyckelspelare i ett svenskt lag där Blohms närvaro tvingar motståndarna att stå lågt, vilket ger mer ytor till spelare som Roberts och Strömberg.

Pauletta Foppa, Frankrike

Foppa är definitivt i klass med Blohm när det kommer till det offensiva spelet. Foppa är heller inte en svag försvarsspelare, tvärtom är Foppa klass även i defensiven. Spelar som om hon varit med i landslaget i tio år, men Foppa är endast 20 år gammal och här har Frankrike verkligen något att bygga på i minst 15 år till.

Katrine Lunde, Norge

Den tredje målvakten på den här listan och det går ju inte annat än att säga att Lunde fortfarande är en av de absolut bästa på sin position. Så rutinerad, så lugn, så skicklig. En matchvinnare som gör alla sin medspelare bättre genom att dessutom vara en kravställare i den norska truppen.

Emily Bölk, Tyskland

Tyskland har då superstjärnor och Bölk är väl kanske inte en superstjärna hon heller, men hon har åtminstone potential att vara en av handbollens stora. Ett otroligt fint skott har vänsternian och en offensiv som det glimrar om när den är som bäst. Kommer säkerligen att skrämma slag på många lag tillsammans med Grijseels.

Camila Micijevic, Kroatien

Från ingenstans spelade Kroatien hem ett EM-brons för ett år sedan efter att ha besegrat Danmark i bronsmatchen. På den efterföljande presskonferensen pratade Micijevic om hur hon och hennes lagkamrater fick extra motivation då de insåg hur lätt Danmark tog på motståndet. Det säger något om Micijevic och jag gillar inställningen! Om vi tittar på vad hon kan prestera på plan har vänsternian en storlek och ett avslut som ingen annan i VM kan matcha.

Estelle Nze Minko, Frankrike

Jag har alltid varit förtjust i Estelle Nze Minkos spelstil. Aggressiv, ettrig och otroligt allround. Kan placeras på en kant och avsluta i klass med Nathalie Hagman, men kan också spela mittnia och styra spelet eller varför inte vänsternia och dundra iväg tunga avslut. Dessutom kan hon spela tvåa i försvaret eller spets i ett 5-1-försvar. En spelare som alla unga tjejer och killar borde titta på när de lär sig spela handboll.

Antonina Skorobogatchenko, Ryska förbundslaget

För att Skorobogatchenko på fullt allvar ska kunna pratas om som en arvtagerska till Anna Vyachireva krävs det ett riktigt starkt VM. Och det är inte ens säkert att det räcker eftersom det förmodligen aldrig kommer att komma fram en spelare som Vyachireva igen. Men Skorobogatchenko har det mesta som krävs för att bli en av världens bästa spelare och räkna med att CSKA Moskva-spelaren kommer att visa sig från sin bästa sida under VM.