Kroatiens megaskräll – klara för semifinal

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Det blir en semifinal för Kroatien på fredag. En historisk sådan då det är nationens första på damsidan.

Kroatien och handboll. Det finns någonting där. Herrlandslaget behöver ingen vidare presentation men damerna har genom åren fått stå i skuggan. Tills nu.

För under EM 2020 står Kroatiens damlandslag för den absolut största prestationen såhär långt genom att kvalificera sig till semifinal. Det blev klart i och med kvällens vinst mot Tyskland, 23-20.

Handen på hjärtat, det var inte många som trodde detta inför EM. Kroatien har inte spelat VM sedan 2011 och i de senaste EM-turneringarna har de slutat 16, 16, 13 och 13. Nu alltså sämst 4.

En titt på truppen gör det hela ännu mer imponerande. Över halva truppen kommer från inhemska ligan och det är egentligen bara vänsternian Camila Micijevic och mittsexan Katarina Jezic som spelar i riktigt vassa klubbar i Europa (Metz respektive Siofok).

Lokomotiva Zagreb: 8 spelare
Podravka Koprivnica: 1 spelare
ZRK Bjelovar: 1
ZRK Umag: 1
HB Plan de Cuques: 1
Metz: 1
Alba Fehervar: 1
Siofok: 1
Magura Cisnadie: 1
Astrakanochka: 1

De har också en intressant åldersstruktur där målvakten, den greppsäkra Tea Pijevic är äldst född 1991. Sedan är det majoritet födda 1994 och 1996. Det är bara att lyfta på hatten för Nenad Sostaric arbete som förbundskapten.

Nu väntar antingen Frankrike, Danmark eller Ryssland på fredag.