KLART: Sverige spelar semifinal mot Frankrike

Sverige får återigen spela mot Frankrike. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sveriges semifinalmotståndare är utsedd. Frankrike blir det sista hindret att ta sig förbi för att nå en final. Ett Frankrike som ser rysligt starka ut för tillfället. Mot Nederländerna öppnade fransyskorna tempostark och behöll övertaget fram till slutvisslan. Matchen slutade 32–22 (19–11).

Tio minuter in i matchen stod det 10–3 efter en oväntat offensiv fransk start. Frankrike kom till läge efter läge på kontringar, medan Nederländernas anfallspel såg slarvigt och nervöst ut. Det franska försvaret gav stor hjälp åt sin målvakt, Amandine Leynaud, som räddade 63 % av skotten i den första halvleken. Den nederländska motgången blev än värre när Lois Abbingh drog på sig en skada och tvingades utgå efter en knapp kvart.

Frankrike fortsatte att trycka i kontringarna medan Nederländerna slängde bort enkla bollar i sina försök. Med tio minuter kvar av halvleken hade ledningen växt till ett tiomålsöverläge. Avståndet krympte något men fransyskorna ledde med 19–11 i paus.

Varje period som de nederländska spelarna lyckades krympa avståndet följdes av en fransk anfallsvåg. Grace Zaadi var lysande på mittnio och fransyskorna tog sig ständigt till klara lägen. Pauletta Foppa, som var så bra mot Sverige, kom igång i den andra halvleken. Frankrike kunde öka sin ledning och avsluta matchen komfortabelt. Kvartsfinalen slutade med en fransk seger med 32–22.

Det blir alltså en repris på gruppspelsmatchen den 29 juli, som slutade 28–28, efter en straffräddning av Jessica Ryde på matchens sista kast. Semifinalen spelas på fredag.