Kina storsatsar på handboll – lägger bas i Danmark

Mengqing Jin. Foto: Emil Hyltoft Eriksen, VM i Danmark 2015

Det är en satsning som kan förändra handbollsvärlden och maktbalansen för evigt. När Kina nu skriver avtal för en handbollsbas i Danmark kan det vara första steget för handbollshistoria.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Kina är en i princip vit fläck på handbollskartan, åtminstone på herrsidan. Damerna känner vi igen från många mästerskap men herrarna har haft ofantligt svårt att få till ett vettigt landslag. Största framgången är silver i Asiatiska mästerskapen 1979 och 2000, i VM kom de på plats 20 både 1997 och 1999.

Sedan några år tillbaka pågår dock en medveten satsning på handbollen i Kina där exempelvis IHF stöttar så kallade Handball Academy i både Shanghai och Peking. I mars var Dr Hassan Moustafa i Peking där han träffade idrottsministern Gou Zhongwen för att diskutera den fortsatta utvecklingen, som skolhandboll, Super Globe för kvinnor, visa matcher på TV och utbilda coacher i Europa.

Nu kommer nästa steg i den strategiska planen. Den danska toppklubben Viborg HK meddelar nämligen att de skrivit ett 3-årsavtal med det kinesiska handbollsförbundet. I avtalet ingår bland annat att:

-Kinas damlandslag kommer vara baserade i Viborg i upp till 5 månader om året.
-Viborg HK stöttar med träningsfaciliteter, gym.
-Viborg HK stöttar också med administrativa frågor.

Startar VM-uppladdning i Danmark

Nästa vecka kommer det kinesiska damlandslaget till Viborg för att starta uppladdningen inför VM i december. Ny förbundskapten sedan i somras är dansken Jesper Holmris som tidigare haft Storbritanniens damlandslag under OS 2012 och SK Aarhus i danska ligan. Han tränar även EH Aalborg i andraligan den här säsongen.

Till sin hjälp har Holmris anställt britten Scott Harrington som assisterande tränare. Han har tidigare coachat Storbritanniens U21-landslag och kommer närmast från Färöarnas damlandslag. I coachstaben finns också Mark Hawkins, även han britt och coach för U20-landslaget i hemlandet.

Så, när Kina spelar VM-final typ 2029 – kom ihåg var ni läste det först.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here