Kina med positiv start i Asiatiska mästerskapen

Kinas keeper Chang Lu. Foto: Asian Handball Federation.

Japan och Sydkorea tävlade i en egen klass under öppningsdagen av Asiatiska mästerskapen. Förutom den tydliga fingervisningen om finalpar drog Kina det längsta strået i prestigemötet mot Kazakstan.

De asiatiska mästerskapen är knappast skrällarnas turnering. Bara tre nationer – Japan, Kazakstan och Sydkorea har vunnit guld. Lägg till Kina så är samtliga medaljörer sedan 2002 på plats i rangordningen.

Kina mot Kazakstan var en viktig värdemätare redan första dagen i Incheon. Efter att lagen följts åt till pausvilan och Kazakstan testat med litet försprång i andra halvlek satte Kina in stöten sista fem.

Xiaoqing Li gjorde tre av sina sju mål i avgörande läge och stoppade Kazakstan med åttamålsskytten Veronika Khardina. Allt i allt en framgång för Kina och den slovensk-ukrainska coachen Nataliya Derepasko

Iran tillrättavisade Indien i en kamp med totalt 78 mål. Det gick lugnare till för värdnationen Sydkorea som roterade friskt och ända satte 48 av 52 avslut mot Australien. Japan kvitterade också ut en tvåa och tämjde Thailand via bland annat 20 mållösa minuter från förlorarlaget mitt i matchen.

Totalt tio länder tävlar i mästerskapet, topp två från varje grupp når semifinal. Vinnaren av matchen om femte pris får en extra förmån och följer med länderna i medaljkampen till VM 2023.

Asiatiska mästerskapen, dag 1
Grupp A, Kina–Kazakstan 28–26
Thailand–Japan 9–44
Grupp B, Indien–Iran 35–43
Australien–Sydkorea 9–48