Kaoset inför EM: Risk att Norge hoppar av

Heidi Löke. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Om lite mer än en månad är det tänkt att EM ska dra igång i Danmark och Norge. Men hur blir det egentligen om Norge drar sig ur? Enligt det Norska handbollförbundets ordförande Kåre Geir Lio är det inte omöjligt att de hoppar av som arrangör.

– Vi ser risken och det finns saker som vi måste fundera på, säger han till VG.

Norge och Danmark delar som bekant på mästerskapet och i Norge har det redan gjorts förändringar så att alla matcher kommer att spelas på samma ort. Men nu är det inte ens säkert att det blir något mästerskap i Norge, anledningen är naturligtvis de hårda restriktioner som finns på grund av den rådande pandemin.

I Norge har de nämligen bestämt att om en spelare eller ledare blir smittad tvingas hela laget, och även eventuellt motståndarlag, att bli satta i karantän. Då måste laget dra sig ur mästerskapet. I Danmark är det andra regler, där måste endast den smittade spelaren isoleras från resten av laget.

VG:s fråga om Norge kan dra sig ur mästerskapet, åtminstone som arrangör, svarar ordförande Kåre Geir Lio så här:

– Ja. Det kan bli så. Vi måste acceptera situationen som den är nu. Vi planerar för allt och väljer det bästa. Men det kan faktiskt bli så att vi inte får till det.

Med andra ord är det flera frågor som måste lösas för att EM ska kunna genomföras. Vad händer om Norge hoppar av som arrangör?

LÄNK: NORGE KAN SI NEI TIL HÅNDBALL-EM: − VI SER RISIKOEN