Jenny Södrén efter avskedet i Byåsen: ”Vill ha ny utmaning”

Jenny Södrén gjorde sju säsonger i Skuru. I Byåsen blev det bara några höstmånader. Foto: Andreas L Eriksson/ Bildbyrån.

Som en blixt från klar himmel fick Jenny Södrén och några lagkamrater sota för Byåsens ekonomiska problem. Kontraktet blev uppsagt, ett par månader senare letar hon efter lämplig plats att starta om i idrottslivet.

– Just nu är det väldigt oklart. Jag hoppas på mer handboll, sen har det varit julledighet men jag hoppas på nyheter snart, säger Södrén till Handbollskanalen.

Det första proffsäventyret tog abrupt slut efter bara några månader. Byåsens grepp för att dra ner lönekostnaderna innebar flera spelaravsked och 25-åringen lämnade klubben.

– Jag har inte så mycket att tillägga, men det var tråkigt att det slutade som det gjorde.

– Man hade ingen aning. Som spelare gör man bara så gott man kan och låter andra fokusera på annat. Men vi blev kallade till ett möte där vi fick reda på läget, fortsätter Södrén som fick gå på dagen i mitten av november.

– Det var otroligt tufft, man går in för en säsong och vill göra det tillsammans så det känns väldigt tråkigt. Samtidigt önskar jag alla spelare lycka till, fortsätter linjespelaren som höll ett öga på de gamla lagkamraterna i torsdagens oavgjorda toppmöte med Storhamar.

I övrigt spanar den rutinerade mittsexan (sju år i Skuru och fyra A-landskamper) främst efter möjligheter att ta upp karriären på annan ort.

Trondheim och Byåsen är ett avslutat kapitel, med fler insikter än det dystra slutet.

– De hade ett bra upplägg, var otroligt noga med fysik och intensitet. Det var en omställning att fokusera 100 procent på handboll och att komma pigg och kry till alla träningar.

Vad tar du med dig spelmässigt?

– Det var mycket mer fart, alla lag var otroligt bra i omställningsspelet och kunde trycka mer än i Sverige. Det var bara att lära sig, även jag som är lite större och tyngre klarar snabb handboll.

Efter julfirande med familj och vänner står Södrén inför nästa uppgift. Mitt under säsongen krävs det jobb bakom kulisserna för att ta plats i fulla trupper och tajta budgetar.

– Jag har haft lite paus men just nu hoppas jag på mer handboll. Det finns många som jobbar på det och jag har min agent, säger hon.

Hur känner du för mer utlandsspel med tanke på det som hände i Byåsen?

– Jag känner mig inte färdig med den delen. Klart att man blir både ledsen och besviken att det tog slut, som spelare är man i en speciell sits och mer skyddad i sitt hemland.

– Det är stor förändring i livet att flytta utomlands, jag har haft många personer som hjälpt mig, framförallt familjen som backar mig till hundra procent, säger hon.

Har du haft någon kontakt med svenska klubbar i det här läget?

– Jag snackar med de vänner jag har men mer än så är det inte. När jag bestämde mig för att lämna Skuru kände jag mig väldigt färdig med SHE och det känner jag fortfarande. Jag vill ha en ny utmaning.