Jan Basny och Tjeckien går skiljda vägar

Jan Basny. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Sedan 2010 har Jan Basny haft hand om damlandslaget i Tjeckien. Handball-world snappar upp förbundets pressmeddelande som signalerar uppbrott och förbundskaptenens avsked.

Kvartsfinalen i VM 2017 var höjdpunkten under eran med Basny vid rodret. Tjeckien höll ut i en grupp med höjdarlagen Norge och Sverige och avfärdade Polen för avancemang.

Dåvarande och nuvarande landslagsstjärnan Marketa Jerabkova eldade på och Cristina Neagus Rumänien fick vika ner sig i åttondelen.

Nederländerna hade högre tempo i kvarten men Tjeckien reste hem vid gott mod. Det blev dock svårt att slå mynt av den lilla framgången, Tjeckien missade VM-slutspelet 2019 och sistaplatsen i en grupp med Frankrike, Kroatien och Ukraina leder inte till höstens EM.

– Basny har gjort ett bra jobb arbete och har avsevärt förbättrat damhandbollen i Tjeckien på tolv år, säger förbundets ordförande Ondrej Zdrahala i ett pressmeddelande.

– Tyvärr har laget stagnerat på sistone, fortsätter han enligt Handball-world och ritar upp en ny målsättning.

– Vi vill vara bland de sex bästa lagen i Europa och vi vill vara med i OS 2028. Det är därför vi tvingats göra det här draget innan kontraktet löpte ut, med sikte på att skapa ett nytt koncept för damhandboll som borde ta oss till toppen.

Länk: Nach verpasster EM-Qualifkation: Tschechien trennt sich von langjährigem Nationaltrainer