Roberts om Loui, topp 10 i landskamper & nästa säsong

Jamina Roberts. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Handbollskanalen slog sig ner med landslagsstjärnan Jamina Roberts och pratade bland annat om:
– Saknaden av Loui Sand.
– Det faktum att Roberts är två matcher ifrån att nå topp tio i flest landskamper för Sverige.
– Varför hon med största sannolikhet lämnar Randers efter säsongen.

Matchfri dag innebär i vanlig ordning pressträff på spelarhotellet och tio minuter före pressträffens start glider Jamina Roberts ut ur hissen tillsammans med rumskamraten Nathalie Hagman.

Vi slår oss ner i två av de låga fåtöljerna på Kumamoto Hotel Castle där det svenska landslaget bor. Fotograferna från Bildbyrån och TT cirkulerar, men varken Jamina eller någon av hennes landslagskollegor är särskilt sugna på att vara med på bild.

– Har ni inte tillräckligt med bilder på oss, utbrister hon skämtsamt.

Det är kanske inte så konstigt att Jamina Roberts är avslappnad. Mot Japan gjorde 29-åringen sin bästa match hittills under VM och dessutom har hon gjort en riktigt stark höstsäsong i klubblaget Randers.

Förra året fick ni kvala för att hålla er kvar, i år ligger ni på slutspelsplats. Vad är den stora skillnaden?

– Vi har hittat någon typ av trygghet. När man förlorar hela tiden blir det lätt att man vill ändra på allt och testar nya saker varje vecka. Nu har vi lyckats hitta trygghet det här året och kan bygga vidare på det som fungerar istället för att hela tiden söka nya lösningar, berättar Roberts.

– Alla förstod att vi kan inte göra som vi gjorde förra året. Vi har ganska bra självinsikt
i Randers och är jävligt ironiska. Vi vet att vi inte var bra och vi har kul om det.

Hur kan den här självinsikten och självironin arta sig?

– Oavsett vem vi möter säger vi ’pølse och pommes frites, vi är favorit’, vilket vi aldrig tycker att vi är. Men det är en kul grej. Jag tror att en stor portion självironi och självinsikt har gjort att vi löste det.

Jamina Roberts har haft en riktigt fin säsong, är en av spelarna i danska ligan med bäst MEP och med flest assist.

– Det har gått bra, jag får mycket ansvar och jag har tagit mycket ansvar. Jag är typ quarterback i vårt lag – jag får bollen först av målvakten och vi har många som springer bra, då är det bara att lägga fram bollen, säger Roberts, som dessutom har varit skadefri en längre tid.

– Det är främst det egentligen som har gjort att jag kan prestera, jag har kunnat träna på saker jag vill istället för det jag måste. Det var längesedan det var så.

Knä och axel mår bra?

– Peppar peppar. Mitt knä kommer inte att bli helt hundra men jag har lärt mig att kontrollera det och jag har inte ont. Jag kan inte hoppa ner från lådor och sådana grejer och det vet jag. Och så har jag lärt mig att säga ifrån.

Du verkar trivas väldigt bra i Randers?

– Ja, det gör jag. Men Randers har ekonomiska problem och det är inget nytt – därför kommer jag inte vara kvar nästa år som det ser ut nu, vilket är tråkigt. Jag tycker det är skönt att inte behöva ta ett beslut och jag vet ju inte hur det går, de håller på och säljer aktier och kanske får de in jättemycket pengar. Men som det ser ut nu kan jag inte vara kvar, åtminstone inte med det kontrakt jag har nu.

Hur blir det då nästa säsong?

– Jag vet faktiskt inte just nu.

Vårt samtal glider över på landslaget och det faktum att Jamina Roberts nu deltar i sitt elfte mästerskap.

– Det är klart att det är skillnad nu jämfört med hur det var innan. Då satt jag på bänken 90 procent av tiden och nu är jag aktiv i våra taktikgenomgångar. Det är mycket roligare nu, jag hade nog inte fortsatt om jag skulle sitta bänk 90 procent, det ger inte så mycket, säger Jamina, som har blivit en av de äldsta i landslaget.

– Jag känner mig inte så gammal, även om jag är näst äldst. Det gick fort till att bli en av de äldsta, skrattar hon.

Jamina Roberts är två landskamper ifrån att gå om Madelene Olsson och därmed ligga tia på listan över de svenska spelare med flest landskamper. Innan mästerskapet är över lär 29-åringen ligga nia på listan.

– Det har ingen betydelse, jag vet inte ens hur många landskamper jag har, säger hon med ett snett leende.

Men det är rätt häftigt för en spelare som länge (och orättvist) fick epitetet ”joker”?

– Jo, men kolla hur många av de landskamperna som jag faktiskt har spelat, säger hon på sitt karaktäristiska vis.

– Jag lägger verkligen inget fokus på det nu, men när jag slutar är antalet landskamper något jag kommer att vara stolt över.

En sak är väldigt annorlunda det är mästerskapet – Jamina Roberts delar inte längre rum med sin vapendragare Loui Sand. Den före detta vänstersexan har som bekant slutat med handbollen – och det är uppenbart att Jamina saknar sin kompis.

– Det är en omställning, vi bodde alltid ihop och är ju väldigt bra kompisar. Vi hade det väldigt bra på rummet och det har jag tagit lite för givet känner jag nu, för jag ringer Loui ibland. Vi har pratat precis innan vi ska åka till match och även efter match. Det blir ju speciellt när man bor så tätt ihop med någon, då gäller det att man trivs ihop. Men jag trivs jättebra med Hagman också.

Ikväll är det dags för Sveriges fjärde VM-match i Japan. För motståndet står Argentina och matchen har avkast 12:30 svensk tid.