Intervju med Isabelle Gulldén: ”Sverige förtjänar medalj”

Isabelle Gulldén under sitt sista mästerskap med det svenska landslaget. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Den stora frågan inför OS var hur Sverige skulle klara sig utan Isabelle Gulldén. Mittnian – som av många anses vara Sveriges bästa spelare genom tiderna – följer OS-matcherna hemifrån, när de inte kolliderar med träningarna i hennes nya klubb. Hon är väldigt imponerad av den svenska insatsen.

När Handbollskanalen når Isabelle Gulldén bygger hon tågbana med sin son. Hon har just avslutat ett träningspass med sin nya norska klubb, Vipers Kristiansand, och har följt Sveriges semifinal via rapporter på mobiltelefonen. En sådan här dag kan hon nästan önska att hon var kvar i Bretagne, för där hade de inte lagt en träning mitt under Sveriges match mot just Frankrike, säger hon.

Träningsschemat har gjort att hon har missat några av Sveriges matcher, men hon har sett så mycket hon har kunnat och kollat på highlights i efterhand.

– Man är ju mer nervös nu än när man spelade. Idag kunde jag bara se de första tjugo minuterna, men min puls var högre innan träningen än under den – och då körde vi ända intervallträning, säger hon.

– Alla har verkligen presterat! Överlag har de gjort en väldigt bra prestation och jag tycker att de varit bäst i turneringen tillsammans med Norge. De förtjänar en medalj.

Den stora frågan innan turneringen var hur Sverige skulle fylla tomrummet som Isabelle Gulldén ­– en av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna – lämnade efter sig. Gulldén är imponerad av sättet Carin Strömberg tagit sig an sina uppgifter under OS:

– Hon har gjort det jättebra. Det blir ju en fördel när det inte blir byten i anfall-försvar och hon har tagit ett stort ansvar. Det är jättekul för henne och hon förtjänar det, säger hon.

Inför matcherna har det blivit en del kontakt med några av spelarna i landslaget och ”lycka till”-sms till laget. Hon medger att det känns märkligt att inte vara där, men ångrar inte beslutet hon tog efter EM 2020.

– Jag känner fortfarande att det är rätt val och beslut, men det är klart att man vill väl alltid vinna en medalj. Men jag vet hur mycket jobb de har lagt ned för det här och jag vill inte vara ifrån min son under en så lång tid, säger hon.

Hon tror att Sverige har en bra chans att ta en bronsmedalj, men hoppas att de slipper Norge – som hon ser som favorit till OS-guldet.

– Sett till hela turneringen tror jag att de har bäst chans, och de har en generation som ännu inte tagit det där OS-guldet, säger hon.

Försäsongsträningen med de norska mästarna, Vipers, börjar steppas upp och hon känner att hon hittat tillbaka till glädjen.

– Än så länge har det känts jättebra. Det är jättehärliga tjejer i laget, säger hon.

Kontraktet med Vipers löper över två år och efter det öppnar hon upp för att avsluta sin karriär i Sverige.

– Det beror på vad som passar bäst och hur det blir med jobb vid sidan. Det måste inte bli i Göteborg i så fall. Men i någon form kommer jag fortsätta att hålla på med handboll, säger hon.