Intervju med förbundskaptenen

Thomas Sivertsson här tillsammans med landslagets Jenny Alm Foto: Viktor Ljungström viktorljungstrom.se

Under veckan är Svenska landslaget på landslagsläger på Kanarieöarna. Handbollskanalen tog kontakt med damernas förbundskapten Thomas Sivertsson för att höra hur läget i truppen är och hur lägret går.

Hej Thomas! Ni är på läger nu, vad är syftet med det?

Syftet är att ha ett bra läger i en härlig miljö, att ha roligt tillsammans samtidigt som vi befäster handbollsutvecklingen.

Syftet är också att kontrollera spelarnas status, fysik och hur de är spelmässigt. Vi får möjlighet att prova detta mot de regerande världsmästarinnorna Brasilien i både träning och match.

Är det några debutanter med i truppen för detta läger?

Debutanter är Martina Thörn som spelar i Glassverket, Norge. Det är även Tomas Westerlund som nu är assisterande förbundskapten. Jag och Tomas jobbade tillsammans i H43 för tre år sedan. Han har även varit med i landslaget som videoanalytiker i tre år och tränar för närvarande Eslöv i elitserien. Tomas kommer assistera och vara extra ögon och röst på match och träning. Vi kommer behålla och utveckla spelet som vi har.

Ni får gott om tid tillsammans, hur utnyttjar ni den?

På lägret tränar vi två långa pass med Brasilien, där vi sparrar varandra i spel mot 6-0 och 5-1/3-2-1. Vi spelar också en match 3×25 minuter. Vi har också två egna handbollspass där vi kommer nöta detaljer och två fyspass varav ett tillsammans med svenska brottningslandslaget.

Vi kommer även ha en kväll tillsammans med Brasilien där de ska lära oss dansa samba! På fredag kommer vi ha en utflykt hela dagen. På Playitas har vi även andra tävlingar i simning, beachvolleyboll vattenrutchkana med mera.

Allt som allt ett mycket bra läger i sommarvärme som är perfekt för spelarna efter en hård höst som fortsätter med spel i Champions League och sedan VM. Vi har nu ett spännande år med VM, förhoppningsvis OS-kval/OS och sedan hemma-EM.

Hur viktigt är lagkänsla i ett landslag på mästerskap och samlingar? Och tar du med dig någonting från Bengan-tiden till denna samlingen?

Lagkänsla är väldigt viktigt. Det som är likt från bengantiden är att nu har vi möjligheten med samling utan kval eftersom vi är direktkvalificerade till EM. Då har man tid för både seriös träning och byggande teambuildingaktiviteter. Med Bengan hade vi åtta år utan kval, vilket var lyx förstås. Då fick vi mycket tid att bygga upp laget. Så vi bygger och njuter nu.

Tack Thomas för din tid och ha en bra vecka. Vi på handbollskanalen ser fram emot att följa er resa mot medaljerna och förhoppningsvis få fler inblickar i er vardag.

Glöm inte att ni kan följa landslagen på instagram, kontot heter @handbollslandslaget. Där kan ni se videos från dagens träning med Brasilien och bilder ifrån veckan.

Om ni vill läsa mer om vårt landslag så står det mycket här: http://handbollskanalen.nu/landslag-damer/