Inför bronsmatchen: ”Självklart bryr vi oss!”

Crina Pintea. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Före den stora finalen ska EM:s bronspeng få ett nytt hem. Matchen startar klockan 14:00 och avgörs mellan Nederländerna och Rumänien. De senare lagets linjemästare, Crina Pintea, vill väldigt gärna ha hem bronset till Bukarest.

Rumänien och Nederländerna hade liknande semifinaler i fredags. Båda ställdes mot ett stort favoritlag och både höll emot bra i första halvlek, och båda tappade matchen hårt i den andra halvleken.

För Rumänien, som mötte Ryssland, så slutade målen att komma i andra halvleken då Anna Seydokina började rädda samtidigt som det egna försvaret- och (tidigare så stabila) målvaktsspelet inte lyckades få stopp på Ryssland och Anna Vyakhireva. Rumäniens stjärnlinje Crina Pintea, som blev utsedd till franska ligans bästa mittsexa förra säsongen, var besviken efter matchen men höll ändå humöret uppe.

– Vi smäller inte på Anna. Hon är väldigt bra men … hon är väldigt bra. Men får man en hållning om henne så får man stopp på henne, säger Pintea.

– Och framåt var det ingen riktigt som tog ansvar när vi fastnade och då blev det också jobbigare att spela försvarsspel efteråt.

I Nederländernas match mot Frankrike var det lite samma saga, fast där tog lagets trötthet ut en mer synlig roll. Helle Thomsen, med flera, har under EM kritiserat det höga antalet matcher på få dagar som spelarna måste spela i mästerskapet. Därav blir de naturligtvis tröttare.

Nederländernas Angela Malenstein kämpade sig ut till bänken av trötthet att få byta och Nycke Groot hade inte alls samma spets i spelet mot värdnationen. Till exempel. Dessutom fick inte de orangeas målvakter, Tess Wester och Rinka Duijndam, tag i så många bollar. Fler bollar räddade Wester mot Rumänien i första mötet i huvudrundan – som Nederländerna vann med 29-24.

– Vi spelade väldigt bra försvar mot Rumänien så jag skulle inte bli besviken om vi gjorde det igen. Jag hade också en bra match mot dem så jag skulle inte vilja ändra så mycket från dess, säger Tess Wester.

Och du skulle vara glad över att komma hem med ett brons?

– Du vill alltid vinna en semifinal men brons är det bästa vi kan få nu. Så absolut.

Samma frågade ställdes till Crina Pintea som svarade med större engagemang i rösten än hennes nederländska motståndare.

Bryr ni er fortfarande om bronset?

– Självklart bryr vi oss! Vi ska komma hit och slåss om bronsmedaljen, säger hon.

– Och vi kommer att kämpa ända till slutet! ropar rumänska nian Eliza Buceschi från bakgrunden.

Matchen spelas klockan 14:00 och sänds på TV3 och Viaplay