Idéhn: ”Har fått en stor roll både på och utanför plan”

Filippa Idéhn. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Inför årets säsong bytte Filippa Idéhn Brest Bretagne mot Silkeborg-Voel – ett klubbyte som visat sig vara minst sagt lyckosamt för målvakten. 29-åringen lyser av självförtroende när Handbollskanalen möter upp stjärnan på spelarhotellet i Kumamoto. – Det har varit kul att komma till Silkeborg, de tror väldigt mycket på mig och jag har fått ett stort ansvar, säger Filippa Idéhn till Handbollskanalen.

Efter två år i Frankrike valde Filippa Idéhn att flytta tillbaka till den danska ligan, där hon tidigare varit så framgångsrik. Men det blev inte en flytt tillbaka till Team Esbjerg utan istället spel i Silkeborg-Voel.

– Jag har fått en stor roll både på och utanför plan, vilket jag tycker är roligt. Det är många unga tjejer i laget som fortfarande har mycket att lära. Tidigare har jag inte tänkt på rutin så mycket för egen del eftersom jag alltid har spelat med rutinerade spelare, men nu har jag märkt hur mycket det betyder för de unga spelarna. De kommer till mig eftersom jag har spelat stora matcher och varit med om mycket – därför känns det bra att kunna dela med mig av det, säger Idéhn till Handbollskanalen.

Det är något nytt för dig det här med att vara en av de mer erfarna?

– Ja, verkligen. Jag har alltid varit bland de yngre innan, men det gick snabbt till att vara en av de äldre, skrattar hon.

Och visst har det gått bra för IK Cyrus-produkten. Endast tre målvakter i serien har räddat fler skott under höstsäsongen och dessutom är Idéhn den tredje bästa målvakten på att rädda straffar. Men det är inget hon själv har koll på.

– Jag kollar på mina matcher, men ingen statistik. Starten på säsongen var okej, men då handlade det mer om att lära känna tjejerna i försvaret. Det tog några ”riktiga” matcher att komma in i det och under den senare delen av höstsäsong kände jag verkligen att jag hade gjort det.

I Silkeborg-Voel är 29-åringen given förstemålvakt, något Idéhn inte har varit på ett tag.

– Det var en av anledningarna till att jag valde klubben, en annan anledning var att de inte spelar i Europa. Jag har haft problem med mitt knä de senaste åren och nu när det förhoppningsvis blir tre mästerskap på ett år vill jag spara min kropp lite och fokusera på att kunna träna lite mer än vad man kan när det är två matcher i veckan. Jag är jättenöjd med mitt klubbval, berättar hon.

Nu när Johanna Bundsen är gravid har Idéhn dessutom blivit det givna förstavalet
i landslaget, där Martina Thörn och Jessica Ryde får agera reserver.

– Det är inte viktigt för mig, inget jag begär eller kräver heller. Jag är jätteglad för att ”Sigge” och Janne tror på mig, men presterar jag inte blir jag utbytt och det är så det ska vara. Jag vill inte stå där och vara dålig, det tror jag ingen vill, säger hon med ett leende.

Sverige imponerade inte i öppningsmatchen mot Kongo-Kinshasa och Idéhn håller med sina lagkamrater om att det var en annorlunda match att spela.

– De spelade med ett konstigt tempo och därför tappade jag tålamodet några gånger. Det kändes som att de anföll i två minuter i sträck och då var det lite svårt att koncentrera sig. Det var en svår match, samtidigt får 16 insläppta vara godkänt.

I den andra halvleken ryckte Sverige ifrån och det var mycket tack vare att Idéhn fick tag på bollarna och att Sverige kunde kontra. De precisa utkasten är en av sakerna Idéhn gjort sig känd för under karriären och det fick hon verkligen visa upp under VM-premiären.

– Jag älskar ju det, det är fantastiskt att kasta.

Nu väntar match mot Kina, vad har du för minnen från tidigare matcher lagen emellan?

– Jag tror att vi mötte Kina under VM 2015, men det kanske du kan kolla upp. Jag minns att de tränade efter oss och att vi undrade vad som hände under deras uppvärmning. De gjorde roliga ljud när de sköt. Det är det jag minns, jag minns inget från matchen.

Idéhn har naturligtvis rätt, Sverige och Kina möttes 2015 – en match Sverige vann med 47–28. Ny chans till storseger klockan 12:30, då drar Sveriges andra VM-match
i Kumamoto igång.