Gustin om polska stjärnan: ”Hon har små avtal med kantspelaren”

Daniela Gustin knyter näven i vinstmatchen mot Serbien. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Ikväll avgörs Sveriges EM-öde i matchen mot Polen. Högerflanken kommer då att bli en händelserik samlingsplats där två av Polens störta stjärnor, Karolina Kudlacz-Gloc och Kinga Grzyb, håller till. Något som Daniela Gustin har extra koll på från sin tid i Tyskland.

Med en uddamålsförlust mot Danmark och en uddamålsvinst mot Serbien och en avgörande kamp mot gruppens jumbo så ser det ändå ljust ut för det svenska avancemanget. Men. Man ska aldrig ta ut något i förskott, en match i taget, Polen kommer att vara extra taggade och allt det där.

Så för att säkra avancemanget gäller det att vinna matchen – eller förlora med max tre mål. Det gör svenskorna lättare att om de stänger ner Polens målfarligaste spelare.

– Jag tycker att Polen är ett skickligt lag. De har en bra mix av olika spelartyper där Kudlacz-Gloc, vänsternian, ligger bakom mycket och är väldigt irrationell och allsidig, säger förbundskapten Henrik Signell inför matchen.

Karolina Kudlacz-Gloc. 33-åringen är en av Polens stora stjärnor tillsammans med vänstersexan Kinga Grzyb och mittnian Kinga Achruk. Kudlacz-Gloc har spelat över 170 landskamper för Polen gjort över 900 mål.
Dessutom har hon varit proffs i tyska Leipzig från 2006 (där hon har en psykologi-examen ifrån, bara en sån sak) till 2017 då hon flyttade till Bietigheim – där även Gustin spelar.

– Utanför planen är hon jättetrevlig, säger Daniela Gustin om sin lagkamrat och fortsätter.

– På plan gillar hon att ta ansvar och hon är den som bestämmer mycket i det polska laget. Så vi måste kolla lite extra på henne och vad hon gör. 

Vad är hon bäst på?

– Hon är väldigt bra på genombrott och att stega. Och så brukar hon ha små avtal med kantspelarna. Så det det känns skönt att man känner till de där små avtalen, att man har lite extra koll, ler Gustin.

Kantspelaren i det här fallet är Kinga Grzyb, som har ett halvt liv mer rutin än sin 24-årige svenska motpart. 36-årige Grzyb är Polens urmoder med över 250 landskamper och 670 mål. Men hon kan få det tufft mot den Daniela Gustin som såhär långt i turneringen har briljerat i försvarsspelet.

– För min egen del har jag tänkt väldigt mycket på försvaret. Och det känns som att det har fungerat bra och att vi har tydliga avtal på vad vi ska göra mellan ettan och tvåan bakåt, säger Sveriges högerkant.

Med sina 181 centimeter har Gustin en fördel i sin bredbenta försvarsstil och vevande armar som täcker av större ytor än den gemene, aningen kortare, kantspelaren.

– Hon (Gustin) har gjort det jättebra, säger Henrik Signell och fortsätter.

– Vi har pratat om det och om att ettornas försvarsarbete blir allt viktigare i modern handboll. Polen har dessutom många attacker i den zonen mellan kanterna så jag hoppas att hon fortsätter att jobba på det sättet.

Även offensivt har det lossnat för 24-åringen. I första matchen mot Danmark blev det väldigt få utspel till kanterna men mot Serbien blev det desto fler – och dessutom fler kontringar, som Sverige är så respekterade för.

– Det kändes som att jag var mer aktiv i anfallet och det kändes bra att få göra lite mål, säger Gustin som satte tre av tre mot Serbien.

– Nu vill jag försöka att starta löpningen lite tidigare och komma iväg i kontring också, så att vi får de där lätta målen.

De lätta svenka målen mot Polen börjar förhoppningsvis trilla in direkt efter avkast klockan 18:00. Matchen sänds på TV3 och Viaplay.