Gulldén frontar EM i Sverige 2016

4–18 december 2016 spelas EM i handboll i Sverige. Nationell ambassadör för hemmamästerskapet blir landslagets playmaker Bella Gulldén, som både blev skyttedrottning och utsågs till turneringens MVP när Sverige tog brons i EM 2014.  Imorgon anländer Rumänienproffset till Göteborg för att på fredag spela Champions League-match mot sin moderklubb.

Tidigare i veckan har ambassadörerna för EM 2016:s fem värdstäder presenterats (se faktaruta längre ner). Med Bella Gulldén inräknad har ambassadörerna tillsammans spelat 478 landskamper och gjort över 1 400 landslagsmål.

Gulldéns moderklubb är IK Sävehof, som hon vann fyra SM-guld med innan hon värvades till danska Viborg HK 2011. I somras flyttade mittnian till Rumänien och blev klubblagskamrat med landslagskompisen Linnea Torstenson i storsatsande CSM Bukarest – som på torsdag checkar in på hotell i Göteborg för att dagen därpå möta just Sävehof i Champions League.

Matilda Boson, marknadsanvarig EM 2016:

– Bella Gulldén är en riktig världsstjärna och en av landslagets självklara ledare med sin centrala roll både bakåt och framåt. Dessutom tar hon stort ansvar för att sprida vår sport och personifierar handbollslandslagets ledord äkta, nära och modig genom att göra det lätt för fansen att komma nära henne och inspireras av henne, bland annat i sociala medier. Det gillar vi i EM-organisationen och ser fram emot att samarbeta med henne för att fortsätta sprida handbollen.

Bella Gulldén:

– Det känns coolt att vara EM-ambassadör och få chansen att sprida handbollen ännu mer. Ett hemmamästerskap är en fantastisk möjlighet att få nya människor att se och prova på handboll.

EM:s slogan är Pure heart. All hands. och beskriver att det krävs både passion och skills för att bli en framgångsrik idrottare.

– Jag tycker att sloganen är perfekt. Den visar vilken kontrastrik sport handboll är. Jag tror inte att det finns någon annan sport där du måste vara så fysiskt tuff och tekniskt skicklig samtidigt, säger Gulldén.

Senaste mästerskapet Gulldén spelade i Norden var EM 2010 i Norge och Danmark. Då tog Sverige sin första mästerskapsmedalj på damsidan någonsin.

– Då skapade svenskarna, norskarna och danskarna en otrolig stämning. Det kändes nästan som hemmaplan och det gav oss massa energi. Jag hoppas att vi kan skapa en liknande atmosfär i Sverige 2016. Med publiken i ryggen tror jag att vi kan ta en ny medalj nästa år.

Sverige kommer att spela EM-premiären på Hovet i Stockholm 4 december 2016 och sedan ytterligare två gruppspelsmatcher i huvudstaden. Går svenskorna vidare spelar de mellanrundan och slutspelet i Göteborg.

De första biljetterna till mästerskapet släpps i slutet av november.

ALLA EM-AMBASSADÖRER
Nathalie Hagman – EM-ambassadör Stockholm
Linnea Torstenson – EM-ambassadör Kristianstad
Sabina Jacobsen – EM-ambassadör Malmö
Therese Wallter – EM-ambassadör Helsingborg
Loui Sand – EM-ambassadör Göteborg
Bella Gulldén – EM-ambassadör officiell

EM I HANDBOLL 2016
Speldatum: 4-18 december 2016.
Deltagande länder: 16.
Lottning: Äger rum i juni 2016.
Biljetter: De första släpps i slutet av november.
Värdstäder: Stockholm (grupp A), Kristianstad (grupp B), Malmö (grupp C), Helsingborg (grupp D och grupp 2 i mellanrundan) och Göteborg (grupp 1 i mellanrundan och slutspel).
Slogan: Pure heart. All hands.
EM 2014: Guld: Norge. Silver: Spanien. Brons: Sverige.