Grupperna till den första delen av VM-kvalet lottade

Slovakiens handbollslandslag. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Nästa år spelas VM på damsidan i Spanien. Redan nu står grupperna till den första delen av kvalet dit klara. Under onsdagens lottades 17 nationer in i fem grupper.

Under onsdagen lottades grupperna för den första delen av kvalet till damernas VM i Spanien 2021, vilket EHF presenterade via sin hemsida. 17 lag delades upp i fem grupper med tre till fyra lag i varje grupp. Den första delen av VM-kvalet inkluderar inte lag som spelar EM i Norge och Danmark i december senare i år.

Det lottades även vilka nationer som kommer att arrangera kvalet för de olika grupperna. Det blev Luxemburg (grupp 1), Grekland (grupp 2), Turkiet (grupp 3), Österrike (grupp 4) samt Vitryssland (grupp 5) som kommer att arrangera kvalen.

De två bästa lagen från varje grupp går vidare till den andra delen av VM-kvalet. Detta innebär att tio lag från den första delen av kvalet har en chans att ta sig till VM i Spanien nästa år.

VM-kvalets andra del kommer även att innefatta tio lag som spelar EM i december senare i år, men som inte lyckats kvalificera sig till VM där.

Totalt kommer 16 lag från Europa att spela VM i Spanien nästa år. Nederländerna som regerande mästare samt Spanien som värdar har redan en klar plats till mästerskapet. De fyra bästa lagen från EM som spelas i december kommer även att få en direktplats till VM. Detta innebär att de lag som kvalar tävlar om de tio återstående platserna.

Den första delen av VM-kvalet spelas 27-29 november.

Grupp 1
Slovakien
Ukraina
Israel
Luxemburg

Grupp 2
Makedonien
Island
Litauen
Grekland

Grupp 3
Turkiet
Portugal
Finland

Grupp 4
Österrike
Italien
Kosovo

Grupp 5
Vitryssland
Schweiz
Färöarna

Länk: 17 TEAMS LEARN FIRST OPPONENTS ON ROAD TO SPAIN 2021