Frankrike är världsmästare

Players of France celebrate. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Finalen mellan Frankrike och Norge skulle på förhand bli en jämn historia. Den första halvleken var jämn men fransyskorna drog tillslut det längsta strået och vann rättvist.

Lagen möttes i huvudrundan och då gick Frankrike segrande med knappa 24–23. Den här matchen blir den femte gången som dessa två lag möts i en VM-final.

Finalen inleddes, som förväntat, otroligt jämnt och båda lagen visade prov på stor vilja. Även om Frankrike redan sedan tidigare visste att Henny Ella Reistad var ett hot, stoppade de inte henne från att få en bra start. Vänsternian gjorde nämligen tre mål på tre avslut på mindre än tio minuter.

Efter dryga kvarten var ställningen 10–10 och det var inget vidare målvaktsspel från något av lagen. Stine Bredal Oftedal visade prov på hennes stora kapacitet i offensiven, samtidigt som Nora Mørk var säker ifrån strafflinjen. I Frankrike var Orlane Kanor och Estelle Nze Minko framträdande. I slutet av den första halvleken gjorde Frankrike ett ryck och kunde gå till pausvila med ledningen.

Halvtidsresultat: 20–17

Båda lagen startade den andra halvleken med en del slarv och några tekniska fel. Norge drev upp tempot och började närma sig. Stine Bredal Oftedal var fortsatt vass i offensiven. Men Frankrike kunde hålla norskorna på avstånd och med kvarten kvar ledde fransyskorna med 26–23.

Finalen var en tuff historia, där flera utvisningar och straffar dömdes. Dessutom fick flera av tjejerna i båda lagen plåstras om emellanåt, efter tuffa smällar. Katrine Lunde gjorde några viktiga räddningar, som ledde till att norskorna kunde ta sig närmare. Men fransyskorna snodde flera bollar av norskorna och kunde återigen rycka ifrån något.

Med fem minuter kvar ledde Frankrike med två bollar och matchen var absolut inte avgjord än. Nora Mørk var fortsatt säker ifrån strafflinjen, men Léna Grandveau gjorde ett par avgörande mål för Frankrikes del. Med en minut kvar tappade norskorna bollen i sitt anfall och då var matchen avgjord.

Detta innebär att Frankrike slår Norge i årets VM för andra gången och är världsmästare för tredje gången i historien. Norge slutar på en andra plats och får nöja sig med en silvermedalj.

Slutresultat: Frankrike–Norge 31–28 (20–17)