EXTRA: Senegal diskas från finalen i Afrikanska Mästerskapen

Senegal mot DR Kongo i Afrikanska Mästerskapen 2016. Foto: CAHB

En av de mest anmärkningsvärda händelserna i handbollsvärlden på länge har seglat upp i de Afrikanska Mästerskapen.

Just nu spelas EM i Sverige som vi alla känner till. Tänk om blågult skulle slå Norge i en semifinal och gå till final för att på finaldagen bli diskvalificerade och finalplatsen istället gick till Norge. Hur galet skulle det vara?

Det är precis vad som hänt i de Afrikanska Mästerskapen.

För Senegal hann knappt jubla över första finalmatchen sedan 1974 innan CAHB (Afrikanska handbollsförbundet) kom med dåliga nyheter. Semifinalmotståndaren Tunisien lämnade nämligen in protest mot Senegal som haft stjärnan Doungou Camara i laget.

Doungou Camara är född i Pontault-Combault strax utanför Paris och och spelar för Issy Paris. Som den duktiga spelare hon är representerade hon Frankrike i U20-VM sommaren 2014 och med anledning av det har nu Tunisien fått igenom en protest.

För som bekant kräver IHF att en spelare väntar 3 år innan den kan representera en ny nation. Det gäller då även de Afrikanska Mästerskapen och Tunisiens protest gick igenom.

Man kan väl säga att stämningen mellan lagen nu är sådär. Sambou Biagui är kommunikationsansvarig på Senegals handbollsförbund och han säger till Sportsenegal:

”Du vet, Tunisien vill bara förstöra vår kvalificering eftersom Doungou aldrig spelat med ett A-landslag i Frankrike. Hon har spelat i juniorerna som är fallet med några av våra internationella fotbollsspelare som idag försvarar sitt land (Senegal).

Hon (Doungou Camara) har inte bara spelat med Senegal i African Games i Brazzaville (2015), med en bronsmedalj som resultat, utan spelade också kvalturneringen till OS i Rio de Janeiro mot Tunisien, Kongo och Angola för några månader sedan.

Så hur en spelare som har deltagit i African Games och kvalturneringen för de olympiska spelen inte kan spela Afrikanska Mästerskapen, det är frågan. Vad som måste förstås är att tunisierna vill dölja sin förlust.”

Chockbesked såklart för Senegal som såg fram mot första finalen sedan 1974. Nu spelas den under onsdagskvällen istället mellan Angola och Tunisien.